Peumans wil betaalde Vlaamse feestdag en eigen grondwet

Jan Peumans, de voorzitter van het Vlaams Parlement. ©BELGA

De voorzitter van het Vlaams Parlement maakte van zijn laatste 11 julitoespraak gebruik om zijn communautair testament uit te dragen.

Naar jaarlijkse gewoonte gaf de voorzitter van het Vlaams Parlement een toespraak in het stadhuis van Brussel, de hoofdstad van Vlaanderen. Omdat Peumans er na deze legislatuur mee stopt, gaf hij in zijn speech enkele communautaire meningen mee. Peumans beschouwt de toespraak als zijn communautair testament.

Peumans vroeg eindelijk werk te maken van het upgraden van 11 juli tot een volwaardige feestdag, waarop alle Vlamingen betaald thuis kunnen blijven.

Grondwet

Meer fundamenteel herhaalde hij de vraag naar een eigen grondwet voor Vlaanderen. In 2021, als het Vlaams Parlement 50 jaar bestaat, zou Peumans graag een Vlaamse grondwet hebben. In Duitsland, Zwitserland en de Verenigde Staten kan dat nu al.

In het verleden zijn al stappen gezet naar zo’n grondwet, maar die raakten nooit verder dan resoluties. Peumans wil verder werken op basis van die resoluties.

Vlaanderen zou onder andere meer autonomie moeten krijgen om internationaal op te treden, bijvoorbeeld in de onderhandelingen over brexit, als een van de belangrijkste handelspartners van het Verenigd Koninkrijk.

Peumans vindt het ook volledig achterhaald dat de minister van Buitenlandse Zaken samen met het Koninklijk Paleis bepaalt welke bedrijven mee mogen op economische missies. Dat moet Vlaanderen volledig zelf beslissen.

Fiscaliteit

Over fiscale autonomie zijn volgens Peumans nog veel stappen te zetten. Vlaanderen heeft al fiscale hefbomen in handen, maar er zou naar Baskisch voorbeeld een denkoefening moeten worden opgestart om via een fiscaal pact te werken. Vlaanderen zou dan zelf de belastingen innen en bepalen welk deel het naar de federale overheid doorstort.

Brussel

Vlaanderen neemt volgens Peumans zijn verantwoordelijkheid in Brussel. Die stad is volgens de Parlementsvoorzitter een multiculturele metropool geworden, ondanks de pogingen van de Franstaligen om er hun eigen ‘speeltuin’ van te maken.

De Vlaamse regering investeert in onderwijs, cultuur, kinderopvang, ouderenzorg en andere gemeenschapsmateries in de hoofdstad. In totaal gaat het om 883 miljoen euro per jaar.

Daar staat volgens Peumans veel te weinig respect voor de taalwetten tegenover. Slecht 17,6 procent van de nieuw benoemde ambtenaren in de Brusselse gemeenten is tweetalig. Meerdere Brusselse gemeenten geven zelfs geen informatie door over de tweetaligheid van hun ambtenaren.

Vlaanderen moet volgens Peumans meer en betere middelen krijgen om de taalwetten af te dwingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content