PFOS-onderzoekscommissie vrijdag van start

Minister van Omgeving Zuhal Demir heeft in het Vlaams Parlement het idee van een PFOS-onderzoekscommissie gelanceerd. ©BELGA

De parlementaire onderzoekscommissie naar het uitblijven van een aanpak van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht start vrijdag. Dat hebben de fractievoorzitters van het Vlaams Parlement maandag beslist.

Wie heeft boter op het hoofd in de PFOS-zaak? Dat is de vraag waar de parlementaire onderzoekscommissie zich vanaf aanstaande vrijdag over buigt. Er waren immers al jaren signalen dat de PFOS-verontreiniging op de 3M-site veel verder verspreid was, maar geen enkele instantie deed daar iets mee.

Vrijdag om 10 uur gaat de onderzoekscommissie officieel van start, besliste het uitgebreid bureau van de fractievoorzitters maandag. Ten laatste op 31 januari 2022 moet de commissie haar bevindingen klaar hebben.

Wie het onderzoek zal voorzitten, wordt dan pas bepaald. Maar het lijkt erop dat het voorzitterschap bij Vooruit belandt. Daarbij wordt één naam prominent genoemd, die van tijdelijk fractievoorzitter Hannes Anaf. 'Er is nog niets beslist', zegt Anaf. 'Maar ik zou het met plezier doen als ik word gekozen, al is het een stevige uitdaging.'

Er is nog niets beslist. Maar ik zou het voorzitterschap van de commissie met plezier op men nemen als ik word gekozen, al is het een stevige uitdaging.
Hannes Anaf
Tijdelijjk Vlaams fractievoorzitter Vooruit

Onder meer de N-VA, de grootste partij in het halfrond, is er voorstander van dat die rol Vooruit te beurt valt. Ook bij Open VLD valt te horen dat het voorzitterschap best aan een oppositiepartij wordt gegeven. De commissie zal uit 15 leden bestaan, verdeeld volgens het systeem-D'Hondt. Enkel de PVDA zal daardoor niet in de commissie kunnen zetelen.

Schuldvraag

De commissie zal zich in de eerste plaats buigen over de schuldvraag. Hoe komt het dat de inwoners van Zwijndrecht nooit gealarmeerd werden over de gezondheidsrisico's? Handelde de afvalstoffenmaatschappij OVAM wel doortastend genoeg of pleegden de opeenvolgende ministers van Leefmilieu schuldig verzuim?

Een onderzoekscommissie, die het parlement met unanieme goedkeuring installeerde, heeft het recht om vertrouwelijke documenten in te kijken en kan zo nog niet beschikbare informatie bovenspitten. De commissie moet ook lessen trekken voor de toekomst. Moet de verkokering van de Vlaamse overheid - met verschillende agentschappen waartussen de communicatie stroef verloopt - bijvoorbeeld op de schop?

Onderzoekscommissies zijn vrij uitzonderlijk in Vlaanderen. De laatste dateert al van eind jaren 90. Maar dat zelfs de huidige minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) onvoldoende zicht had op waar de informatiedoorstroming stropte, dwong haar naar eigen zeggen om het idee voor een parlementair onderzoek te lanceren in het Vlaams Parlement. 'Ik wil me niet moeien met de werkzaamheden van het parlement, maar het zou niet slecht zijn mocht een parlementaire onderzoekscommissie zich daarover buigen', zei ze op de plenaire vergadering twee weken geleden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud