Plan tegen ongepast gedrag in media op komst

©Photo News

Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open VLD) lanceert een brede bevraging in de cultuur- en mediasector rond het probleem van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Die bevraging moet de omvang van het probleem in de sector in kaart brengen en moet de aanzet zijn voor een concreet actieplan dat hij tegen Pasen 2018 wil uitwerken.

Na het losbreken van de zaak rond tv-figuur Bart De Pauw zijn er allerlei getuigenissen en berichten over grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en mediasector opgedoken. Het is volgens minister Gatz duidelijk dat er een mentaliteitsverandering moet komen.

Aanrakingen

Hij wil daarom in het voorjaar van 2018 een bevraging organiseren . Daarna wil hij met een concreet actieplan komen. Dat moet onder meer maatregelen bevatten op het vlak van procedures, integriteitscodes en de vorming van leidinggevenden. De mediaminister is ook in gesprek met de Raad voor de Journalistiek om de media aan te sporen meer te verwijzen naar 1712, het centrale meldpunt voor geweld of misbruik. Dat gebeurt nu al voor zelfdoding.

Vlaams Parlementslid Bart Caron (Groen) heerst er in de cultuursector een doofpotmentaliteit. 'Ik heb de indruk dat het deksel stevig op de pot gedrukt wordt en dat er veel dingen onderdrukt worden', zei Caron aan VTM Nieuws. 'Ik ben tamelijk goed thuis in de sector en wat ik daar hoor, stelt mij niet meteen gerust.'

Hij sprak naar eigen zeggen met verschillende anonieme vrouwen uit de cultuursector die met grensoverschrijdend gedrag zijn geconfronteerd. 'Die verhalen gaan over alle soorten van grensoverschrijdend gedrag, want aanrakingen tot verkrachtingen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud