Advertentie

Planbureau verlaagt groeiprognose voor 2016 naar 1,3 procent

©ISTOCK

Het Planbureau verlaagt de vooruitzichten voor de economische groei in 2016 naar 1,3 procent, vernam De Tijd. Dat is geen goed nieuws voor Vlaanderen, want in haar meerjarenbegroting houdt het rekening met een groei van 1,7 procent.

Binnenkort gaat de Vlaamse regering om de tafel zitten voor de opmaak van de begroting 2016, zodat die rond is tegen de septemberverklaring van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op maandag 28 september.

Maar die oefening kondigt zich moeilijker aan dan gedacht. Het Planbureau gaat voor volgend jaar uit van een groei van 1,3 procent, terwijl ze eerder uitging van 1,5 procent. Dat cijfer wordt normaal gezien vandaag of morgen bevestigd. Vooral de groeivooruitzichten voor China en andere groeilanden baren zorgen. Ook de Europese Centrale Bank liet zich vorige week somberder uit over de Europese economie.

Die minder goede vooruitzichten hebben een impact op de Vlaamse begrotingsopmaak. In september vorig jaar, bij de start van de Vlaamse regering, ging de ploeg van Bourgeois nog uit van een groei van 1,7 procent. Op basis daarvan wordt een tekort verwacht van 367 miljoen euro in 2016.

Maar als de groei verslechtert, vergroot het tekort. Want dan komen er minder ontvangsten binnen. Volgens een vuistregel kost elke 0,1 procentpunt groei 30 miljoen euro, dus gaat het om een tegenvaller van zo’n 120 miljoen euro.

En dat is niet de enige tegenvaller. De federale taxshift slaat eveneens een gat in de Vlaamse begroting. Bovendien kost de asielcrisis Vlaanderen 83 miljoen euro extra om de nieuw erkende vluchtelingen een inburgeringstraject aan te bieden.

In principe zou de Vlaamse regering ervoor kunnen kiezen een groter tekort toe te laten, want ze plant toch pas in 2017 een begrotingsevenwicht. Maar dat is politiek moeilijk haalbaar, want er was al kritiek toen de Vlaamse regering ervoor koos de begroting dit jaar voor 550 miljoen euro in het rood te laten gaan.

Ook voor de federale regering zijn de vooruitzichten geen goed nieuws. Ze hield in juli bij de opmaak van de begroting 2016 rekening met een groei van 1,5 procent, meer dan de 1,3 procent van het Planbureau. In regeringskringen wordt wel opgemerkt dat het Planbureau nog geen rekening hield met de taxshift en de begrotingsmaatregelen die in juli beslist zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud