Professoren bekritiseren milde straf Reuzegom-leden

Enkele professoren willen dat de KU Leuven de tuchtsancties herziet. ©REUTERS

De KU Leuven krijgt kritiek van een groep personeelsleden omdat ze de clubleden van Reuzegom niet schorste. Rector Luc Sels vreest dat er sprake is van een 'trial by media', wat het gerechtelijke proces in gevaar kan brengen.

In een open brief op verschillende media vragen twintig professoren en medewerkers van de KU Leuven dat de universiteit de clubleden van Reuzegom schorst. Ze schrijven diep geschokt en beschaamd te zijn over hoe de universiteit de zaak afgehandeld heeft.

Op 5 december 2018 overleed de 20-jarige student burgerlijk ingenieur Sanda Dia aan de gevolgen van orgaanfalen. De jongen had onder meer liters visolie moeten drinken tijdens een doopritueel. Het parket vraagt dat achttien clubleden worden vervolgd, onder andere voor het toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onopzettelijke doding en onterende behandeling.

Geen schorsing

We vragen dat de betrokken leden van Reuzegom die nog aan onze Alma Mater studeren met onmiddellijke ingang geschorst worden.
Open brief professoren KU Leuven

De KU Leuven schorste de clubleden destijds niet, maar gaf hen een taakstraf van 30 uur omdat ze akkoord waren gegaan met een doop die de menselijke waardigheid schendt. Ze moesten ook een paper schrijven over de geschiedenis van dooprituelen.

'De daders van Reuzegom hebben hun studies kunnen voortzetten; sommige zijn intussen zelfs afgestudeerd. Andere leden die op de hoogte waren van de omstandigheden van het overlijden van Sanda Dia hebben weinig hinder ondervonden of werken als assistent aan onze universiteit. Dit tart elke verbeelding', klinkt het in de brief van enkele professoren en medewerkers. 'Als ondertekenaars vragen we dat alle betrokken leden van het ondertussen ontbonden Reuzegom die momenteel nog aan onze Alma Mater studeren met onmiddellijke ingang geschorst worden en dat alle banden met de universiteit verbroken worden.'

We wachten de volgende stappen in de procedure af. Op dat moment zullen we bekijken of we een andere sanctie nemen.
Luc Sels
Rector KU Leuven

In Terzake gaf rector Luc Sels dinsdagavond weerwoord. Het lopende strafonderzoek wierp een schaduw over de tuchtprocedure van de KU Leuven. Het is aan de rechter om uit te maken of er verschillen zijn in de individuele verantwoordelijkheid van de betrokkenen. 'Dat kan ik zeker niet doen op basis van krantenartikels. Het is niet zo dat de kous nu af is voor ons. Maar we wachten de volgende stappen in de procedure af, zoals de beslissing van de raadkamer. Op dat moment zullen we bekijken of we een andere sanctie nemen. Had ik destijds dezelfde informatie gehad als nu, dan twijfel ik er niet aan dat we een andere beslissing hadden genomen.' Sels vreest dat er sprake is van een 'trial by media', wat het gerechtelijke proces in gevaar brengt.

Golf van kritiek

De professoren zijn alvast niet alleen in hun kritiek. Kenny Van Minsel, oud-voorzitter van de Leuvense studentenkoepel LOKO, betreurt dat de universiteit niet strenger is opgetreden en ook niets heeft gedaan tegen de intimidatie die hij en LOKO te verduren kregen door clubs gelinkt aan Reuzegom.

Oud-rector Rik Torfs gaf maandag forse kritiek nadat de recente berichten over de doop niet werden opgenomen in het interne persoverzicht van de KU Leuven. Hij gaf ook aan dat de universiteit had moeten onderzoeken of er een racistisch motief speelde. Verschillende diversiteitsbewegingen nemen de universiteit onder vuur en spreken van wit privilege, omdat de betrokkenen allemaal uit gegoede milieus komen en Dia van Mauritaanse afkomst was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud