Advertentie
live

Profvoetbal komende weken achter gesloten deuren, pretparken gaan dicht

Supporters in het stadion van Standard tijdens de match tegen Club Brugge. ©Photo News

De voetbalwedstrijden in de Jupiler Pro League zullen de komende weken plaatsvinden achter gesloten deuren. Ook voor de cultuursector en jeugdwerking komen er strengere regels.

Het Overlegcomité kwam donderdagavond virtueel bijeen om aanpassingen in de protocollen voor sport en cultuur te bespreken. Op die bijeenkomst van federale en regionale topministers werd beslist de komende weken geen supporters meer toe te laten bij wedstrijden. Dat betekent dat de duels in de eerste voetbalklasse vanaf komend weekend achter gesloten deuren plaatsvinden.

De duels in de eerste voetbalklasse vinden vanaf komend weekend achter gesloten deuren plaats.

Nochtans stemde de Pro League - de koepel van de profvoetbalclubs – woensdag in overleg met de regionale ministers van Sport de protocollen voor het profvoetbal af op de eerder aangekondigde maatregelen van het Overlegcomité. De clubs engageerden zich om hun ­stadions op te delen in compartimenten van 200 supporters, zodat ze meer toeschouwers dan het plafond van 400 konden toelaten.

(Lees verder onder de livestream)

LIVE - Persconferentie omstreeks 9 uur

Volg hier de persconferentie over de verstrengde maatregelen

Strengere regels

De roep om strengere protocollen voor sport en cultuur komt vooral uit Franstalige hoek. De cijfers stijgen de jongste dagen zorgwekkend in Brussel, Luik en Henegouwen. ‘Mensen snappen niet dat de horeca op slot gaat, terwijl 7.000 toeschouwers naar de voetbalmatch van Standard tegen Club Brugge mochten kijken’, zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez woensdag.

Het is moeilijk de stadions in Vlaanderen open te houden en in Wallonië niet. Dat zou als competitievervalsing worden gezien.

De Vlaamse regering komt dan ook tegemoet aan de vraag bij de Franstaligen om de stadions te sluiten. Het is moeilijk de stadions in Vlaanderen open te houden en in Wallonië niet. Dat zou als competitievervalsing worden gezien. Een algemene sluiting is de enige ­manier om de voetbalcompetitie min of meer normaal voort te zetten en dat blijft de prioriteit voor de clubs.

Alle sportwedstrijden op professioneel niveau kunnen doorgaan, maar dus zonder publiek. Daarnaast worden wedstrijden in amateurcompetities voor volwassenen opgeschort, zowel in- als outdoor. Jeugdwedstrijden kunnen wel nog doorgaan.

Jeugd en cultuur

Er is ook ook een beslissing over een verstrenging van de andere protocollen zoals cultuur, jeugdwerking en toerisme. Een volledige sluiting van de cultuursector is niet aan de orde. De bezoekersstroom van musea of voorstellingen is makkelijker te sturen.

Wel worden de pretparken, die normaal tijdens de aankomende herfstvakantie behoorlijk wat volk trekken, gesloten. Dierentuinen zouden wel openblijven - althans wat de buitenruimtes betreft.

Momenteel zijn 200 mensen binnen en 400 mensen buiten welkom op evenementen, voorstellingen en concerten. Voor grotere zalen zoals het sportpaleis kon een uitzondering worden voorzien, maar die vervalt nu.

Voor de jeugdwerking wordt de regel dat activiteiten buiten moeten worden georganiseerd. 'Ik ben heel tevreden dat het jeugdwerk verder kan werken. De regels worden strenger, maar het blijft mogelijk', verklaarde Vlaams minister voor Jeugd Benjamin Dalle vrijdagochtend op de radiozender MNM.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud