Protest tegen nieuwe heffing op energie

©ANP

De nieuwe heffing op de energiefactuur botst op protest bij het middenveld. 'Bedrijven betalen een te klein deel van de groenestroomfactuur', vinden Samenlevingsopbouw, ABVV en ACV en Bond Beter Leefmilieu. Ook het Netwerk tegen Armoede waarschuwt voor de gevolgen.

De elektriciteitsfactuur stijgt vanaf volgend jaar met 100 per gezin. Via die nieuwe heffing wil Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom afrekenen met de historische schuldenberg van groene stroomcertificaten. 

Dat stoot veel organisaties tegen de borst. 'De regering ontziet de bedrijven opnieuw en leg het merendeel van de kosten bij de gezinnen', zeggen de Bond Beter Leefmilieu, ABVV, ACV en Samenlevingsopbouw. 'De groep mensen die hun energiefactuur niet meer kan betalen, zal alleen maar groter worden. Door de financiering van de transitie eenzijdig op de gezinnen op te schuiven, dreigen we te dweilen met de kraan open. 

Samenlevingsopbouw vraagt dat er in het energiebeleid veel meer rekening wordt gehouden met de gezinnen. 'Daarnaast moeten energiebesparende investeringen mensen wapenen tegen energiearmoede.'

Ook het Netwerk Tegen Armoede deelt de bezorgdheid. Het gaat om een vast bedrag per gezin, ongeacht het aantal gezinsleden, het inkomen of het verbruik, en daar heeft de organisatie problemen mee. 'Wij pleiten er altijd voor dat als men mensen belast of factureert, de sterkste schouders daar meer bijdragen dan de mensen die het moeilijk hebben', zegt coördinator Frederic Vanhauwaert. 'Er zijn veel mensen die het écht moeilijk hebben. Die moet je zoveel mogelijk ontlasten.'

De linkse oppositiepartijen namen vrijdag al de beslissing op de korrel. Groen en sp.a doopten de belasting om tot een 'Turtel-taks' die integraal door de gezinnen moet worden betaald. 'In plaats van elk gezin nu een taks op te leggen, zouden de kosten geleidelijk moeten worden doorgerekend naarmate de investeringen in groene stroom de prijzen doen dalen', vindt Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a). 'Dit is een platte belastingverhoging.'

De doorrekening van de groenestroomcertificaten gebeurt op twee manieren. De Vlaamse energiewaakhond Vreg besliste dat de netbeheerders Eandis en Infrax hun tarieven konden optrekken. Voor een gezin komt er volgend jaar 35 euro bij. Minister Turtelboom van haar kant voert een extra heffing in om te bereiken dat de overschotten tegen 2021 afgebouwd zijn. Die heffing werd dus vastgelegd op 100 euro per gezin gedurende vijf jaar. 

Die prijsverhogingen komen bovenop een reeks andere maatregelen die de elektriciteitsfactuur verhogen. In augustus kwam de eerste tariefschok door de invoering van de vennootschapsbelasting voor intercommunales. De netbeheerders rekenen die extra kosten door aan de stroomverbruikers.

De tweede tariefschok kwam er in september door de verhoging van het btw-tarief op elektriciteit. De vorige federale regering had tijdelijk het tarief van 21 procent naar 6 procent verlaagd om de index onder controle te houden. De regering-Michel draaide die beslissing terug.

Tot slot schrapt de Vlaamse regering vanaf januari de 'gratis kilowatturen' voor gezinnen. Gezinnen kregen een schijf van 100 kilowattuur gratis stroom plus nog 100 kilowattuur extra per gezinslid. Het afschaffen van die maatregel treft grotere gezinnen dus meer dan kleinere gezinnen. 

De totale kost scheelt voor een gemiddeld gezin meer dan 300 euro per jaar. 

 

 

Groen noemt de 'Turtel-taks' op de energiefactuur typisch voor de Vlaamse regering: 'vriendelijk voor de grote vissen, maar duur voor de gewone mensen'. Vlaams Parlementslid Johan Danen (Groen) hekelt dat 'terwijl de elektriciteitsfactuur van de gezinnen en kmo's een echt aanslagbiljet aan het worden is, de energie-intensieve bedrijven extra vrijstellingen krijgen'. 

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) verdedigt in het VRT-journaal de 'moeilijke, maar noodzakelijke' beslissing. 'We maken eindelijk komaf aan die gigantsiche schuldenberg die we hebben geërfd uit een vorige regeerperiode', benadrukt de Vlaamse minister. Als de belasting op basis van verbruik was berekend, zou er nog btw zijn gekomen en zou de totale factuur nog hoger hebben gelegen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud