Advertentie

Provinciaal onderwijs schaft 'etiket' aso af

Inga Verhaert, voorzitter van het provinciaal onderwijs, is teleurgesteld in de onderwijshervorming. ©BELGA

Het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen schaft de namen aso, tso en bso af in haar scholen. Dat zegt voorzitter Inga Verhaert in een reactie op de onderwijshervorming.

Het Provinciaal Onderwijs is teleurgesteld in de hervorming van het middelbaar onderwijs die Vlaams minister van Onderwijs afgelopen vrijdag voorstelde. De kleine onderwijsverstrekker betreurt vooral dat de schotten tussen het algemeen secundair onderwijs (aso), technisch (tso) en beroepssecundair onderwijs (bso) overeind blijven.

Daarom heeft de koepel beslist om de 'etiketten' aso, tso en bso niet langer te gebruiken. Provinciale opleidingen zullen in de toekomst zonder deze schotten worden aangeboden. De studierichtingen zullen aangeboden worden op basis van het uiteindelijke doel: doorstromen, arbeidsmarkt of de twee. 

Wij weten als geen ander hoe kwalijk het watervalsysteem is.
Inga Verhaert
Voorzitter Provinciaal Onderwijs

Deze vlaggen dekken volgens voorzitter Inga Verhaert de lading veel beter. Verhaert is gedeputeerde voor sp.a in de provincie Antwerpen. 'Wij weten als geen ander hoe kwalijk het watervalsysteem is', zegt Verhaert. 'We mogen niet langer met talent smossen.' 

Vrijheid

Dat is mogelijk omdat de onderwijshervorming de scholen vrij laat om zich te organiseren op basis van de nieuwe indeling van studierichtingen. Het provinciaal onderwijs kan dus studierichtingen aanbieden zonder de termen aso, tso en bso te gebruiken. 

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat in het hervormde secundair onderwijs de namen aso, tso en bso zouden verdwijnen, maar de N-VA was daar een felle tegenstander van. 'Read my lips: met ons wordt het aso nooit afgeschaft', zei partijvoorzitter Bart De Wever in 2014. Tijdens de Vlaamse regeringsonderhandelingen spraken N-VA en CD&V af dat de termen zouden blijven bestaan.  

Teleurgesteld

Het Provinciaal Onderwijs is met een dertigtal middelbare scholen een kleine speler in het onderwijslandschap. Maar ook de grote spelers, de katholieke onderwijskoepel en het gemeenschapsonderwijs, reageerden vorige week al teleurgesteld op de plannen van Crevits. 

Woensdag houdt het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat over de onderwijsplannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud