PVDA toch welkom in onderzoekscommissie

©BELGA

De PVDA is alsnog welkom in de parlementaire onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling op en rond de 3M-site in Zwijndrecht. De fractieleiders van de drie Vlaamse meerderheidspartijen hebben daarover een afspraak gemaakt, vernam De Tijd van meerdere bronnen.

De PVDA greep op basis van het systeem-D'Hondt naast een van de 15 zetels in de onderzoekscommissie. Het systeem-D'Hondt kent het aantal zetels per partij toe op basis van de grootte van de fractie. De N-VA, de grootste partij in het parlement, kan rekenen op vijf zetels. Het Vlaams Belang krijgt er drie, CD&V, Open VLD en Groen elk twee en Vooruit mag één lid afvaardigen.

De PVDA is evenwel te klein zijn om een zetel in de onderzoekscommissie te claimen. Om de partij alsnog rechtmatig een zetel via het systeem-D'Hondt toe te kennen, zou het aantal commissieleden verhoogd moeten worden naar 27.

Maar dat blijkt niet nodig. Wilfried Vandaele (N-VA), Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) en Peter Van Rompuy (CD&V) - de fractieleiders van de meerderheid - staan toe dat een lid van de PVDA wordt toegevoegd aan de onderzoekscommissie. Zo'n toevoeging is al mogelijk bij gewone commissies, maar de fractieleiders willen die regel ook uitbreiden naar onderzoekscommissies. De eer om in de onderzoekscommissie te zetelen zal waarschijnlijk PVDA-fractieleider Jos D'Haese te beurt vallen, al zal hij daarin geen stemrecht hebben.

De eer om in de onderzoekscommissie te zetelen zal waarschijnlijk PVDA-fractieleider Jos D'Haese te beurt vallen.

D'Haese reageerde vanochtend nog teleurgesteld op het nieuws dat zijn partij niet welkom was in de onderzoekscommissie. 'Het is onbegrijpelijk dat net de PVDA, die als een van de enige partijen niet betrokken is bij het PFOS-schandaal, uit de onderzoekscommissie wordt geweerd’, zei hij dinsdagochtend. Hij opperde daarbij ook de oplossing om een lid zonder stemrecht toe te voegen. ‘Zowel het Brussels als het Waals Parlement hebben in de vorige legislatuur onderzoekscommissies opgericht met een toegevoegd lid van de PVDA.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud