Advertentie
nieuwsanalyse

Raad van State drukt op pauzeknop Uplace

Uplace hoopte dit jaar mt de bouw van het geplande shoppingcentrum in Machelen te kunnen starten. ©BELGA

Tot de Raad van State een uitspraak over de milieuvergunning heeft gedaan, mag Uplace niet beginnen met de bouw aan het shoppingcomplex in Machelen.

Wat heeft de Raad van State beslist?

De Raad van State heeft de milieuvergunning van het geplande shoppingcomplex Uplace geschorst. Die milieuvergunning was door de Vlaamse regering op 23 juni uitgereikt. Daarmee had Uplace na een jarenlange procedureslag eindelijk alle vergunningen op zak en was ze van plan om dit jaar te beginnen bouwen. 

Eigenlijk moest de eerste spadesteek nog voor het einde van deze maand plaatsvinden. 'Indien mogelijk willen we al in het eerste kwartaal van 2017 beginnen aan de werken. De machine staat nu helemaal klaar. We moeten gewoon op de knop drukken', zei Uplace-woordvoerder Peter Vandenberghe eind december. Dat voornemen kan nu de prullenmand in.

Die bouw zou normaal gezien kunnen beginnen omdat de beroepsprocedure die nog tegen de milieuvergunning liep niet per definitie opschortend is. Maar de Raad van State schorst die vergunning nu in afwachting van een uitspraak ten gronde. Op die manier drukt ze op de pauzeknop van het traject.

Op welke grond schorst de Raad van State de vergunning?  

De Raad van State wijst er op dat 'het niet onredelijk is te veronderstellen' dat er sinds de opmaak van het milieu-effectrapport in 2010 zich mogelijk ontwikkelingen hebben voorgedaan die 'een negatieve invloed kunnen hebben op de beoordeling van de mobiliteitseffecten en de daaraan verbonden impact op de luchtkwaliteit.'

Als Uplace nu al zou beginnen bouwen, zou dat volgens de Raad van State 'onherroepelijke schadelijke gevolgen' dreigen te veroorzaken. Daarom schorst ze de milieuvergunning in afwachting van een uitspraak ten gronde.

Wanneer volgt de definitieve uitspraak? 

Daarvoor is geen precieze deadline, maar de uitspraak wordt rond de zomer verwacht. Tot die tijd mag Uplace dus niet beginnen bouwen. Daardoor komt ook de geplande opening van het centrum in 2019 in gedrang. Als de Raad van State groen licht geeft, kan de bouw wel meteen starten. 

Hoe reageert Uplace?

Uplace-voorzitter Bart Verhaeghe is 'geschokt.' Hij begrijpt niet waarom de Raad van State tegen het positieve advies van de auditeur van de Raad gaat terwijl dat bij de uitspraak over de milieuvergunning van het Brusselse winkelcentrum Docks niet gebeurde. 

'Als ondernemer ben ik geschokt te moeten vaststellen dat dit kan in een rechtstaat - dat één kamer van de Raad van State de rechtszekerheid die broodnodig is om te kunnen ondernemen op zo'n manier kan ondergraven en dit in een project waar in die 10 jaar geen enkele burger ooit een bezwaar indiende', aldus Verhaeghe.

Uplace wil overleggen met de Vlaamse regering om 'samen aan een oplossing voor de schorsing van de milieuvergunning te werken.'

De minister respecteert uiteraard de rechtspraak van de Raad van State.
Jan Pauwels
Woordvoerder Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V)

Maar zo'n vorm van samenwerking is er volgens de regering niet. 'De minister respecteert uiteraard de rechtspraak van de Raad van State', zegt Jan Pauwels, de woordvoerder van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). 'We zullen het arrest bekijken, maar hier valt weinig aan te remediëren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud