Advertentie

'Racisme is vaak excuus voor mislukking'

©BELGA

'Vandaag wordt racisme vooral als een excuus voor persoonlijke mislukking gebruikt.' Dat zegt de Antwerpse OCMW-voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) in een interview met De Standaard Weekblad.

'Als bestuurder van een stad mag je een wijk nooit opgeven, hoe moeilijk die ook is. Maar je moet wel de problemen bij naam durven noemen en oplossen. Migratie heeft zeker voordelen, maar ook nadelen. Het eeuwige verhaaltje dat migratie alleen maar voordelen heeft gebracht, daar doe ik niet aan mee", zegt de rechterhand van burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever in het interview.

'Ik vind het jammer dat het woord racisme tegenwoordig zo snel in de mond genomen wordt. Is er nog racisme? Wellicht wel. Van de autochtone naar de allochtone bevolking? Allicht wel. Omgekeerd? Dat ook. Maar racisme wordt vandaag vooral als een excuus voor persoonlijke mislukking gebruikt', zegt Liesbeth Homans in De Standaard.

'Ik zeg niet dat we niet meer mogen spreken over discriminatie van allochtonen. Maar we mogen vooral niet overdrijven. Laat ons een kat een kat noemen. Er is nog altijd een kleine groep van allochtonen die het verbrodt voor de hele gemeenschap', zegt Homans.

Vuile fascist

'Ja, er is nog altijd een grond voor racisme, maar veel minder dan we zelf denken. Hoe meer we spreken over racisme, hoe meer we het voeden.'

Op de vraag of ze ooit getuige is geweest van racisme, antwoordt Homans: 'Getuige van racisme?" Jullie doen alsof het een gruwel is, een misdaad tegen de menselijkheid. De Vlaming is soms zó beschaamd over de eigen taal of cultuur. Als je andere partijen hoort over de cursus Nederlands, dan lijkt het wel alsof het een lijfstraf is. Nederlands leren? Zot! Gij vuile fascist.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud