Advertentie

Rapport legt 'klungelige' fraude El Kaouakibi bloot

©BELGA

Sihame El Kaouakibi maakte 'systematisch en symptomatisch misbruik van Vlaamse subsidiestromen'. Dat staat in een langverwacht rapport van de Vlaamse Inspectie voor Financiën.

De Vlaamse Inspectie voor Financiën heeft haar rapport klaar met de subsidiestromen naar de vzw's van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi. Het Laatste Nieuws berichtte donderdagavond eerst over de inhoud van het rapport. Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) bevestigde de bedragen aan het persagentschap Belga.

Sihame El Kaouakibi kreeg sinds 2012 exact 1.363.622 euro Vlaamse subsidies. Het rapport spreekt over 'systematisch en symptomatisch misbruik van Vlaamse subsidiestromen'.

Niet alleen El Kaouakibi verrijkte zich. In meerdere gevallen werden ook vergoedingen toegekend aan familieleden in de vorm van kilometervergoedingen en vrijwilligersvergoedingen.

Misbruik

'Soms werden onkosten wel heel klungelig ingediend', zegt Diependaele. 'Zo deed een familielid van El Kaouakibi de boekhouding van Let's Go Urban. Die stuurde een factuur voor maaltijdcheques door, maar geprint op briefpapier van het bedrijf waar dat familielid écht werkte en waar de vzw niets mee te maken had. Ik vermoed dat men op een bepaald moment in de omgeving van El Kaouakibi wel erg overmoedig werd.'

Ook telefoniekosten van El Kaouakibi zelf werden op het adres van de vzw ingediend. Het gaat altijd om kleine bedragen van enkele tientallen of honderden euro's, maar ze komen wel systematisch terug in heel wat dossiers.

'We kunnen hier echt spreken van systematisch en symptomatisch misbruik van subsidiestromen', stelde Diependaele. 'Steeds dezelfde bedragen werden aan familieleden betaald zonder nota of uitleg. Maar die mensen hadden niets te maken met de vzw.'

Het rapport is ook kritisch voor de overheid. Vaak werden subsidies te makkelijk uitgekeerd en de besluiten 'te vaag en te vrijblijvend opgemaakt', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud