Advertentie

Recordcijfers voor Vlaamse export

©BELGA/BELPRESS

Vlaanderen voerde in 2016 voor 302 miljard euro aan goederen uit, een lichte stijging tegenover het jaar voordien. De import bleef stabiel.

De nakende brexit heeft de Vlaamse export er niet van kunnen weerhouden een nieuw record te breken in 2016. Vlaanderen exporteerde voor 302,4 miljard euro, een toename van 1,47 procent tegenover 2015. Het belang van het Verenigd Koninkrijk is vorig jaar nog toegenomen.

De cijfers komen van het Vlaamse exportagentschap Flanders Investment & Trade (FIT), dat een eerste analyse deed van de in- en uitvoercijfers van de Nationale Bank van België. De import viel heel licht (0,43%) terug tot 284,9 miljard euro. Vlaanderen voert 17,5 miljard euro meer uit dan het invoert.

17,5 miljard
Vlaanderen voert voor 17,5 miljard euro meer uit dan het invoert.

Dat de Vlaamse export het goed deed vorig jaar, valt nog meer op als de heruitvoer en de doorvoer uit de cijfers gefilterd worden. De rechtstreekse Vlaamse uitvoer van binnenlands geproduceerd exportgoed ging in 2016 zelfs 9,79 procent hoger tot 204 miljard euro.

Exportlanden

Duitsland bleef vorig jaar met meer dan 50 miljard euro veruit de belangrijkste exportbestemming van Vlaamse bedrijven. De uitvoer naar de Duitsers nam met 1,01 procent toe. Naar Frankrijk, het nummer twee, was de groei sterker: daar kwam 3,92 procent bij. Nummer drie Nederland ontving 0,69 procent minder van Vlaanderen.

En dan de vierde exportbestemming: het Verenigd Koninkrijk. Het is al meermaals berekend en gezegd dat dit land erg belangrijk is voor veel Vlaamse bedrijven. Dit blijkt ook uit de cijfers. De export naar het Verenigd Koninkrijk nam nog toe met 1,68 procent tot 27,66 miljard euro.

De dalende pond na het brexitreferendum maakte export naar het Verenigde Koninkrijk nochtans duurder. Het stijgende exportcijfer blijkt dan ook een gevolg van de sterk toegenomen afzet van wagens (+13,7%). De andere sectoren verging het minder goed: farma (-4,52%), kunststoffen (-5,6%), brandstoffen (-13,5%), voeding en drank (-2,43%), tapijten (-3,65%) en machines en apparatuur (-3,4%). Het FIT stelt vast dat na het referendum eind juni de afzet in heel wat sectoren een daling liet zien.

Import

De import tot slot bleef nagenoeg gelijk met 0,43 procent tot 284,9 miljard euro. Alleen al uit Nederland daalde de totale import met 2,75 miljard euro (-5,62%). Ook de dalende import uit de VS (-8,23%) en het Verenigd Koninkrijk (-9,45%) is opvallend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud