Advertentie

Rector De Paepe (UGent) onder druk gezet om te stoppen

Een prominente groep academici zou rector Anne De Paepe geïntimideerd hebben om de fakkel door te geven. ©BELGA

De rector van de Gentse universiteit zegt dat 'men' haar onder druk heeft gezet om niet voor een tweede termijn te gaan en die beslissing snel aan te kondigen.

De Paepe zegt dat maandag in De Morgen. De rector had begin maart aangekondigd dat ze in september stopt en geen kandidaat is voor een volgende termijn.

Als motivatie gaf ze twee redenen op. 'Ten eerste is er het verlies van mijn man. En daarnaast voel ik me niet geroepen om een kiescampagne te voeren die dreigt te polariseren', klonk het.

Volgens De Morgen werd De Paepe onder druk gezet om de fakkel door te geven. De Paepe bevestigt dat. 'Ik kan bevestigen dat men mij onder druk heeft gezet om mijn kandidatuur niet te stellen en om dat snel aan te kondigen. En dat terwijl ik tijd wilde om te rouwen', citeert de krant de rector.

Volgens De Morgen slaat die 'men' op een groep prominente academici en bestuurders die De Paepe en haar directe omgeving hebben geïntimideerd, per mail en mondeling.

'Spel wordt keihard gespeeld'

'Begin februari heeft De Paepe mij en een aantal ander mensen erover ingelicht', zegt een academicus in de krant. 'Ze heeft verteld dat ze benaderd is door kandidaat-rector Rik Van de Walle. 'Denk goed na, want het zal keihard worden gespeeld', moet ze te horen hebben gekregen.'

Een beperkte delegatie van de loge speelt machtspelletjes die niet alleen de UGent, maar de reputatie van de loge kunnen beschadigen.
Professor UGent
anoniem

De gemeenschappelijke factor van de groep die De Paepe zou onder druk gezet hebben, zou het lidmaatschap van de loge zijn en hun steun voor kandidaat-rector Rik Van de Walle.

'Een beperkte delegatie van de loge speelt machtsspelletjes die niet alleen de UGent, maar de reputatie van de loge kunnen beschadigen', wordt een anonieme professor in de krant geciteerd.

'Lastercampagne'

Van de Walle heeft het maandag op zijn Facebook-pagina over een 'lastercampagne' 'waarbij door anonieme bronnen allerhande complottheorieën werden geschetst'. 'Er is geen enkele nood om met modder te gooien: studenten en medewerkers trekken zelf hun conclusies.'

In De Morgen zegt hij geen weet te hebben van intimidatiepogingen. 'Ik kan mij voorstellen dat dit in mijn mond wordt gelegd, maar ik ontken dit ten stelligste.'

'Geen goeie zaak'

Zijn tegenkandidaat voor het rectorschap, Guido Van Huylenbroeck, bevestigde in 'De Ochtend' op Radio 1 maandagochtend wel de geruchten. Mevrouw De Paepe heeft me gezegd dat ze onder druk was gezet om geen kandidaat meer te zijn. En dat ze me de details na de rectorverkiezing zou vertellen.'

'Als het klopt dat mensen bedreigingen gebruiken om macht te verwerven, is dat geen goeie zaak. We willen een integere, transparante universiteit', aldus Van Huylenbroeck. Hij erkende dat de loge in de geschiedenis van de UGent altijd 'een factor' is geweest. Maar hij benadrukte zelf nog nooit bedreigd of onder druk gezet te zijn geweest door de loge.

Volgende week woensdag opent een eerste stemronde tussen duo's Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe, en Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud