Advertentie

Regering buigt zich over derde geslacht

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zegt te beseffen dat het om een 'ethisch gevoelige zaak gaat'. ©Photo News

De federale regering start de ethisch gevoelige discussie of Belgen ervoor mogen kiezen zich officieel man noch vrouw te noemen, maar hun geslacht als 'X' te registreren.

De regering wil werk maken van de mogelijkheid voor non-binaire personen om hun geslacht als 'X' te registreren. Dat schrijven de kranten van Mediahuis maandag.

Sinds begin 2018 zijn er in ons land geen medische redenen of ingrepen meer nodig om officieel van geslacht te veranderen. Maar vorig jaar vernietigde het Grondwettelijk Hof die wet deels, omdat ze het voor non-binaire personen - mensen die zich noch als man, noch als vrouw identificeren - niet mogelijk maakte zich zo te registreren.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zou daar meteen werk van willen maken, blijkt uit zijn beleidsverklaring voor volgend jaar. 'Het is een ethisch gevoelige zaak, dat besef ik', zegt Van Quickenborne. 'Daarom wil ik het parlement hierbij betrekken. Ik hoop dat de discussie in alle openheid en vrijheid kan worden aangegaan.'

CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt open te staan voor een aanpassing van de wet. 'Maar we moeten goed onderzoeken wat de gevolgen zijn van een mogelijke oplossing', zegt hij.

Regeerakkoord

In het regeerakkoord staat niets over het derde geslacht. Wél kwamen de meerderheidspartijen overeen om in ethische wetgeving 'een consensus onder elkaar te bekomen, met wederzijds respect voor elkaars standpunten, alvorens wetgevende initiatieven te nemen rond deze materies'. Die bepaling kwam er na herhaaldelijke botsingen tijdens de formatie tussen enerzijds liberalen en socialisten en anderzijds de christendemocraten over wetsvoorstellen ter versoepeling van abortus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud