Regering zet deur op kier voor vermogenswinstbelasting

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt met zijn Luxemburgse collega Pierre Gramegna, tijdens een ontmoeting vorige week. ©EPA

De regering zet de deur op een kier voor een vermogenswinstbelasting. De N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt benadrukte in de Kamer dat de regering een 'tax shift' wil teweeg brengen, van de belasting op arbeid naar andere soorten taksen. 'Wat daarbij aan de orde komt, is onderwerp van discussie'.

Het was opmerkelijk dat het N-VA-fractieleider Hendrik Vuye was, een fractieleider van een van de meerderheidspartijen, die donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer vroeg wat nu eigenlijk het standpunt van de regering was over de vermogenswinstbelasting. Die kwam afgelopen week weer nadrukkelijk op tafel te liggen, na de nationale betoging en de Luxleaks. Enkele CD&V-excellenties, waaronder vicepremier Kris Peeters, maakten duidelijk voorstander te zijn. N-VA counterde. 

We willen een tax shift op gang brengen, van de belasting op arbeid naar andere soorten taksen.
Johan Van Overtveldt
minister van Financiën

In de Kamer liet N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt de deur op een kier. 'De strategie van de regering is om de begroting op orde te krijgen door een sanering langs de uitgavenzijde. Daarnaast willen we een tax shift op gang brengen, van de belasting op arbeid naar andere soorten taksen. Die tax shift moet onderzocht worden. Wat daarbij aan de orde komt, zal onderwerp zijn van de discussie'. Waarop Vuye repliceerde: 'Dat was een CD&V-antwoord'. 

Voor de camera's van het VRT-programma Villa Politica herhaalde Van Overtveldt later nog eens dat de discussie nog volledig open is. 'Wat betreft die tax shift hebben vast alle partijen in deze coalitie hun ideeën. Te gepasten tijde zullen we tot een vergelijk komen.'

Voor N-VA-fractieleider Vuye is het een zaak die kan worden besproken en onderzocht. 'Niet in het kader van een saneringsoperatie als bijkomende belasting om een put te vullen, maar wel in het kader van rechtvaardige belastingen. Wie kan tegen dat principe zijn?', aldus Vuye, die de sp.a voor de voeten wierp dat zij zo'n vermogenwinstbelasting zien in het kader van een 'tax lift', en geen 'tax shift'.

Vuye stelde wel meteen een reeks voorwaarden. Zo mag de middenklasse er niet voor betalen, moet rekening worden gehouden met de minwaarden en pleit N-VA voor een vrijstelling van de kleine spaarder. Ook liet hij horen dat zijn partij ook sociaaleconomische zaken op tafel zal leggen, omdat een invoering zou neerkomen op het openbreken van het regeerakkoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud