Rivierloodsen blazen stiptheidsacties af

©Tim Dirven

De loodsen hebben een akkoord gesloten met Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

De Beroepsvereniging van Loodsen blaast haar plannen af om voor vertraging te zorgen in de haven van Antwerpen. Op 21 augustus had ze hogere premies geëist, net als een betere verzekering tegen inkomensverlies bij invaliditeit en investeringen. De loodsen dreigden met stiptheidsacties.

Minister van Openbare Werken Ben Weyts zei vorige week niet te willen 'onderhandelen met het mes op de keel', maar ging uiteindelijk toch het gesprek aan. Maandagnacht werd over de drie punten een akkoord bereikt. De aangekondigde stiptheidsacties gaan daarom niet door

Het akkoord ziet er in grote lijnen als volgt uit:

  • De vier - historisch gegroeide - statuten voor zee-, kust-, rivier- en kanaalloodsen zullen naar elkaar toe groeien, legt Ben Weyts uit. Het geld daarvoor moet komen uit het budget voor de loodsen, die sommige taken efficiënter zullen moeten uitvoeren.
  • De loodsen krijgen bij arbeidsongevallen een vervangingsinkomen dat een percentage is van het loon, zoals bij iedereen die voor de Vlaamse overheid werkt. Tot nog toe kregen alleen de loodsen een dagelijkse forfaitaire vergoeding wanneer ze na een ongeval thuis zaten.
  • De Vlaamse overheid trekt geld uit voor innovatie bij de loodsen en investeringen in informatica.

De vierde eis van de BVL, het behoud van het salaris bij ziekte, is een bevoegdheid van Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA). De vereniging zal voor die kwestie dan ook bij haar aankloppen. Volgens Weyts houdt dat steek omdat hier een akkoord moet worden gemaakt over de hele Vlaamse administratie, dat de loodsen overstijgt.

Sluizenblokkades

Maandag blokkeerde de socialistische vakbond ACOD enkele sluizen uit onvrede met de plannen van Homans voor die ziekteregeling, waardoor 200 binnenschepen vastzaten. Die actie is ondertussen afgelopen en staat los van de dreigende stiptheidsacties van de rivierloodsen. De schepen varen dinsdag weer, al is er een lange wachtrij.

Homans wil voor statutaire ambtenaren de uitkering die het inkomen vervangt na dertig dagen ziekte laten dalen tot 65 procent van het salaris. De vakbond wil het volledige loon houden. Volgens Homans is de aanpassing nodig om het regime voor contractuele ambtenaren en statutairen gelijk te schakelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect