'Roofbouw op overheidsapparaat'

De christelijke vakbond van het overheidspersoneel is niet te spreken over de extra besparingen die de Vlaamse regering wil doorvoeren in het overheidsapparaat. Volgens ACV-openbare diensten komt dat neer op 'roofbouw op de fundamenten van het overheidsapparaat'.

De Vlaamse regering heeft een begroting voor volgend jaar die in evenwicht is, onder meer dankzij het bevriezen van werkingsmiddelen en het verminderen van de loonkredieten met 1 procent. Hierover zal nog met de vakbonden worden overlegd, kondigde de minister-president aan in zijn Septemberverklaring.

De christelijke vakbond is alvast not amused. 'De diensten van de Vlaamse overheid kregen eerst 5, dan 6 en nu 7 procent besparingen te slikken. Ondertussen is de kritische ondergrens voor een kwaliteitsvolle openbare dienstverlening al lang doorbroken. Nu nog durven beweren dat het doel is 'de Vlaamse overheid nog slagkrachtiger te maken', klinkt buitengewoon cynisch', zegt Christoph Vandenbulcke.

'Het is zeer de vraag of de Vlaamse regering er goed aan gedaan heeft om de timing van de begroting te laten primeren op de inhoud. Vast staat dat er met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht gekozen is om niet écht te kiezen. Tenzij eens te meer besparen op het overheidsapparaat.'

In een algemene gezamenlijke mededeling tonen de drie bonden zich niet te spreken over de besparingen op het overheidsapparaat. 'Het is onaanvaardbaar om opnieuw lineair te schaven aan de werkingsmiddelen en aan de personeelsmiddelen van de agentschappen en departementen. Het wordt overigens hoog tijd dat men stilstaat bij de sluipende en dure privatisering die aan de gang is', luidt het.

De vakbonden betreuren ook dat Peeters in zijn Septemberverklaring 'tal van nieuwe steunmaatregelen voor ondernemingen' aankondigde, 'zonder enige tegenprestatie te vragen inzake werk, kansen voor kansengroepen, zorg voor milieu en klimaat'.

Dat de Vlaamse regering het Vlaams Parlement een aantal opties voorlegt rond onderwijs en sociale voorzieningen draagt wel de goedkeuring van de vakbonden weg. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud