Advertentie

Run op Vlaamse subsidie semipublieke laadpalen

De Vlaamse overheid ontving subsidieaanvragen voor de aanleg van 6.000 semipublieke laadpalen. Dat is normaal ruim voldoende om de 3 miljoen euro aan beschikbare subsidies volledig te gebruiken.

De Vlaamse overheid ontving 220 voorstellen voor semipublieke laadpalen. Dat zijn laadpalen op privéterrein die wel een groot deel van de dag openbaar toegankelijk zijn voor alle elektrische auto's, zoals op parkeerterreinen van supermarkten of van kantoren.

Die 220 voorstellen vragen een subsidie voor ongeveer 6.000 gewone laadpalen, 90 snelladers en 270 ultrasnelladers. De subsidie is beperkt tot 20 procent van de aanlegkosten van de laadpaal en maximaal 1.000 euro per paal. Om in aanmerking te komen voor de subsidies moeten de palen minstens 10 uur per dag publiek toegankelijk zijn.

Om in aanmerking te komen voor de subsidies moeten de palen minstens 10 uur per dag publiek toegankelijk zijn.

De subsidies moeten garanderen dat er over vier jaar genoeg laadpalen zijn om het dan snel elektrificerende wagenpark van stroom te voorzien. Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil tegen 2025 minstens 30.000 extra laadpalen in Vlaanderen, tegenover de ongeveer 10.000 (semi)-publieke laadpalen die er volgens laadpalenexploitant Newmotion er in België nu zijn.

Ultrasnelladers

Volgende week moet duidelijk worden of er veel animo is voor de dure aanleg van ultrasnelladers langs Vlaamse snelwegen. Peeters opende in juli een aanbesteding voor laadpalen op zo'n 70 locaties. Die zijn essentieel om de elektrische rijder die een wat grotere afstand aflegt onderweg snel extra bereik te geven.

Potentieelkaarten

Ondertussen is het wachten op de komst van de potentieelkaarten, waarop de Vlaamse overheid aangeeft waar welke laadpaal moet komen. Die kaarten moeten het laadpaalbedrijven makkelijker maken locaties te kiezen. Verder zouden ze de nu vaak nog zeer stroperige en langdurige procedures voor de bouw van een laadpaal moeten verkorten. Zoals het er nu naar uitziet, worden die potentieelkaarten in december gepubliceerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud