netto

Rusthuis in jaar tijd 620 euro duurder

©siska vandecasteele

Een rusthuisverblijf is vorig jaar gemiddeld 620 euro duurder geworden. Een rusthuisbewoner betaalde in Vlaanderen gemiddeld 1.690 euro per maand.

Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en de KU Leuven. De gemiddelde rusthuisfactuur bedroeg vorig jaar 1.690 euro per maand. Dat is 52 euro meer dan het jaar voordien.

Voor een maand in een eenpersoonskamer betaal je in Vlaanderen gemiddeld 1.710 euro, een tweepersoonskamer kost 1.510 euro.

De prijsstijging bij de rusthuizen is al jaren hoger dan de inflatie. Boven op de normale indexering werd een rusthuis in zes jaar tijd 9 procent duurder.

De toename heeft vooral te maken met de nieuwe kamers die gebouwd worden. Een rusthuis mag niet zomaar de prijzen optrekken. Hogere prijzen moeten dienen om een verlies weg te werken of om investeringen te compenseren.

Voor nieuwe rusthuizen geldt die beperking niet. Wie een nieuw woon-zorgcentrum bouwt, mag zonder beperking de prijs bepalen. De nieuwe kamers leiden er op die manier toe dat de prijzen omhooggaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud