S&P geeft Vlaanderen betere rating dan België

©Photo News

De kredietbeoordelaar Standard & Poor's geeft Vlaanderen voor het eerst een rating: AA+ met een negatieve outlook. Dat is een hogere score dan de Belgische overheid. Maar gezien de beperkte financiële autonomie van Vlaanderen telt die hogere rating officieel niet mee.

Standard & Poor's is positief over het financiële beheer in Vlaanderen. 'De Vlaamse regering heeft op een efficiënte manier de kosten onder controle gehouden op een moment dat de inkomsten in elkaar zakten.' Het ratingbureau waardeert ook de wijze waarop de Vlaanderen de recessie van 2009 heeft overbrugd.

S&P geeft Vlaanderen daarom een inwendige rating AA+. 'Dit is geen rating, maar een beoordeling van de kredietwaardigheid van de regionale overheid als er geen soeverein ratingsniveau zou zijn.'

Maar S&P is van mening dat de deelstaten op dit moment onvoldoende financiële armslag hebben om een aparte rating te kunnen krijgen. 75 procent van de Vlaamse middelen zijn immers samengevoegde en gedeelde belastingen en worden grotendeels geïnd door de federale staat. De formele rating van Vlaanderen blijft dus op deze van de Belgische staat hangen, namelijk AA met negatieve outlook.

Ook ratingbureau Fitch heeft eerder al de kredietwaardigheid van Vlaanderen geëvalueerd. Fitch gaf Vlaanderen de rating AA mee, de op twee na hoogste en dezelfde als België, en tevens met een negatieve outlook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud