Schauvliege dient klacht in tegen Volkswagen

Een EA189 2 liter dieselmotor van Volkswagen. ©EPA

Vlaams minister van Natuur en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft nu ook officieel een klacht ingediend tegen Volkswagen na de ontdekking van de ‘sjoemelsoftware’.

Dat meldt de VRT-nieuwsredactie en is bevestigd aan Belga. De minister liet eerder al verstaan dat ze dat van plan was.

De klacht werd volgens de VRT al op 4 november ingediend, maar het nieuws is nu pas bekend geraakt. De zaak zit in een gerechtelijk onderzoek, samen met een klacht die eerder al was ingediend door een particulier.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw ©BELGA

‘Het klopt dat er aangifte is gedaan bij het parket van Brussel met als doel een onderzoek op gang te brengen naar de eventuele milieuschade door de VW-fraude. Het Vlaams gewest stelt zich op als benadeelde partij’, bevestigt het kabinet-Schauvliege.

Midden september raakte bekend dat het VW-concern jarenlang frauduleuze software heeft geïnstalleerd in zijn dieselauto's. Die zorgde ervoor dat de uitstoot van NOx volgens het boekje was in een testomgeving, maar niet in het verkeer. Wereldwijd rijden 11 miljoen wagens van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat rond met dergelijke sjoemelsoftware. Ze vervuilen dus veel meer dan gedacht.

De VW-ingenieurs namen vermoedelijk hun toevlucht tot die misleidende oplossing omdat ze er niet in slaagden de motoren minder te laten uitstoten en toch goede prestaties neer te zetten.

Het schandaal dwong de vorige CEO van het VW-concern, Martin Winterkorn, op te stappen en zette een hele stoelendans en reorganisatie in beweging. Het zal de Duitse autobouwer miljarden kosten om de dieselauto’s aan te passen aan de normen. Daarnaast mag VW zich ook aan boetes en rechtszaken verwachten.

Intussen is het schandaal verder uitgedijd. In de VS zijn ook grotere dieselmodellen van VW en Audi in opspraak gekomen. VW blijkt bovendien gesjoemeld te hebben met de CO2-uitstoot van andere diesel- en benzinemotoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud