Advertentie

Schauvliege duwt door voor statiegeld op flesjes en blikjes

Als het van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege afhangt, betaalt u binnenkort statiegeld op blikjes bier. ©Photo News

In een nieuw verpakkingsplan heeft de Vlaamse minister van Leefmilieu ook een verbod op plastic zakjes in de supermarkt opgenomen.

Joke Schauvliege (CD&V) heeft haar verpakkingsplan klaar waarmee ze de afvalberg wil afbouwen en zwerfvuil wil tegengaan. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad.

Het opmerkelijkst is dat de CD&V-minister ondanks protest van de coalitiepartners Open VLD en de N-VA doorduwt met de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Die flessen en blikjes, die nu nog moeten worden gerecycleerd via de blauwe pmd-zak, zijn goed voor 40 procent van het zwerfvuil.

25 eurocent

Hoe hoog het statiegeld komt te liggen, wil Schauvliege nog niet kwijt. Eerder sprak ze van 25 eurocent per verpakking. De consument betaalt dat extra bedrag bij aankoop van een flesje of blikje, maar krijgt het terug als hij dat nadien terugbrengt naar de winkel.

Voor de bedrijven is het statiegeld een extra kostenpost. Winkels moeten bijvoorbeeld machines installeren om de blikjes en flessen te sorteren en daarvoor extra personeel inzetten. Volgens de sector loopt de kostprijs al gauw op tot 180 à 230 miljoen euro per jaar.

Bijdrage producenten

Om te vermijden dat de winkels die kostprijs doorrekenen aan de consument, wil Schauvliege de winkeliers vergoeden voor die extra kosten. Ze wil daarvoor het niet-geclaimde statiegeld gebruiken, net als de opbrengsten van de recyclage en een extra bijdrage van de producenten. Die zouden 0,5 cent per blikje en 1,5 cent per flesje betalen.

Doordat blikjes en flesjes terug naar de winkel moeten worden gebracht, dreigt de Vlaming te blijven zitten met een blauwe pmd-zak die maar niet gevuld raakt. Daarom zouden binnenkort ook yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic folies en harde verpakkingen in de zak mogen worden gestopt.

Wat doen coalitiepartners?

Tot slot wil Schauvliege ook de plastic zakjes voor eenmalig gebruik in winkels verbieden. Zo wil ze de winkeliers aansporen duurzamere alternatieven zoals herbruikbare biotasjes of papieren zakken te gebruiken.

De grote vraag is nu of Schauvliege haar coalitiepartners kan overtuigen. Ze voelt zich gesteund door de Statiegeldalliantie, een initiatief pro-statiegeld waarbij zich al meer dan de helft van de Vlaamse steden en gemeenten hebben aangesloten. Daar zijn flink wat burgemeesters van Open VLD en de N-VA bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud