Schauvliege: 'Ik heb niet gelogen. Ik heb me vergaloppeerd'

©Photo News

Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) excuseert zich voor haar speech waarin ze beweerde dat de Staatsveiligheid een complot ziet achter de klimaatbetogingen. Oppositiepartij Groen vraagt haar ontslag.

'Ik heb een fout gemaakt. Ik ben ook maar een mens.' Met die woorden ging Vlaams minister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) dinsdagochtend op Radio 1 door het stof, nadat was gebleken dat ze in een speech had gezegd dat er meer achter de klimaatmarsen zat dan spontane acties van jongeren.

In een speech voor het Algemeen Boerensyndicaat in het Oost-Vlaamse Lierde zei Schauvliege dat natuurbewegingen haar in een privéontmoeting hebben gewaarschuwd voor een offensief. Ze zouden nog altijd wraak willen nemen voor de manier waarop CD&V en de bevriende boerenorganisaties een week voor de federale verkiezingen van mei 2003 tegen Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev/Groen) hebben betoogd en zo haar politieke loopbaan hebben gebroken.

'Ze hebben nog niet verwerkt wat destijds is gebeurd, toen Vera Dua minister was. Ik heb toen nog meegelopen in de grote betogingen van de landbouworganisaties, die haar zwaar zijn aangerekend en haar carrière hebben geschaad', zei Schauvliege.

'Een aantal natuurorganisaties hebben mij in het begin van mijn legislatuur, 3,5 jaar geleden gezegd: wacht maar, onze wraak zal zoet zijn. Wij zullen ook betogingen doen, maar in de andere richting. Wat er de voorbije weken in scène gezet is rond klimaat en wat er allemaal gebeurt... dat is die omgekeerde beweging. Veel mensen beseffen dat niet. Ik weet wie achter heel die beweging zit, zowel de zondagse betogingen als de klimaatspijbelaars op donderdag', vervolgde Schauvliege.

'Men heeft dat mij ook verteld vanuit de staatsveiligheid. Veel mensen die mee betogen, beseffen niet dat ze een onderdeel zijn van een systeem dat is opgezet. Ik kan u garanderen dat ik geen spoken zie, maar dat er meer achter zit dan een spontane solidariteitsactie voor ons klimaat', zegt Schauvliege rond de zesde minuut in haar speech.

Bekijk hier het bewuste fragment uit de speech van Schauvliege.

Slaaptekort

Maandagavond erkende Schauvliege al op Twitter dat de passage over de Staatsveiligheid niet klopt. Op Radio 1 herhaalde ze dinsdagochtend dat ze geen rechtstreeks contact heeft gehad met de Staatsveiligheid. Ze wijt haar uitspraak aan slaaptekort en frustratie over de bagger die ze naar aanleiding van de klimaatmarsen over zich krijgt.

Schauvliege blijft er bij dat ze niet heeft gelogen. 'Ik heb niet willens nillens de waarheid verdraaid. Ik heb niet het gevoel dat ik gelogen heb. Ik heb me vergaloppeerd.'

Op de vraag of er volgens haar toch bepaalde groeperingen achter de klimaatmars zitten, gaf de minister geen antwoord.

Anuna De Wever, de initiatiefneemster van de scholierenklimaatbetoging, zegt dat ze door niemand benaderd is om de betogingen te organiseren, laat staan dat er iemand anders achter zou zitten. 'Er is gewoon niets van aan', zei ze dinsdag op Radio 1.

'Ongelukkig'

Schauvliege zegt dat ze geen signalen kreeg dat iemand in de Vlaamse regering haar ontslag vraagt. CD&V-voorzitter Wouter Beke vindt volgens haar dat er veel is gebeurd in het natuurbeleid en dat één fout niet alles overvleugelt.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) noemt de uitspraken van Schauvliege 'ongelukkig', maar vindt het goed dat ze zich heeft verontschuldigd. Hij betreurt dat de indruk is ontstaan dat de landbouwsector zich niet zou moeten engageren voor het klimaat. Bourgeois roept Schauvliege daarom op 'de komende maanden met concrete beleidsmaatregelen te bewijzen dat die indruk verkeerd is'.

Bourgeois herhaalt aan de klimaatbetogers wat hij afgelopen week in het Vlaamse halfrond zei. 'De deelnemers aan de klimaatbetogingen, jong en oud, manifesteren uit idealisme en bezorgdheid. Zoals ik namens de regering in het parlement verklaard heb: hun zorg is onze zorg. Met ons regeringsbeleid willen we tonen dat we die bezorgdheid ernstig nemen. Wij staan open voor alle voorstellen in het kader van het openbaar onderzoek van ons Vlaams Energie- en Klimaatplan en zullen de dialoog verder voeren.'

Ontslag

Oppositiepartij Groen vraagt het ontslag van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) na haar uitspraken over de klimaatbetogingen. 'Voor Groen is de maat vol. Deze minister kan onmogelijk nog geloofwaardig functioneren op een cruciale positie als de hare', stelt fractieleider Björn Rzoska. De partij dient woensdag in het Vlaams Parlement een motie van wantrouwen in. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud