'Schauvliege subsidieert vervuilende industrie'

Joke Schauvliege

Vlaams minister van Klimaat Joke Schauvliege subsidieert via haar klimaatbeleid vervuilende projecten in het buitenland. Dat zegt Groen-parlementslid Hermes Sanctorum. Volgens Schauvliege is Sanctorum niet consequent in zijn kritiek. 'Groen heeft dat beleid mee goedgekeurd'.

Minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) stak 22 procent van haar budget voor klimaat in 16 buitenlandse vervuilende fossiele brandstofprojecten. Bij deze 16 projecten zitten een oliemaatschappij in Rusland, aardgasindustrie in China, gasdistributie in Georgië en de steenkoolindustrie in Oekraïne. Dat ontdekte Groen-parlementslid Hermes Sanctorum in documenten van de Vlaamse regering van N-VA, Open Vld en CD&V.

'Dat geld van de belastingbetaler voor het klimaat terechtkomt bij vervuilende bedrijven in verre landen, is hallucinant. Dezelfde CD&V-minister zegt ook dat ze geen geld heeft voor bossen en natuurgebieden in Vlaanderen. Ze maakt dus duidelijk de verkeerde keuzes', zei Sanctorum deze morgen op Radio 1.

'Schauvlieges klimaatbeleid gaat in tegen het gezond verstand. Door geld te geven voor oplapwerk van vervuilende industrie wordt klimaatbeleid in Vlaanderen afgekocht. Terwijl er vandaag wel degelijk alternatieven zijn met een mooie toekomst', zegt Sanctorum.

Groen vraagt dan ook dat de Vlaamse regering dat belastinggeld vanaf nu gebruikt voor klimaatinvesteringen in Vlaanderen, zoals de isolatie van woningen of beter openbaar vervoer. Als ze dan toch geld geeft voor projecten in het buitenland, moet het over propere technologie gaan in landen waar het verschil kan gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld Afrikaanse landen. 'Chinese, Russische en Indiase mastodonten moeten echt geen Vlaams belastinggeld krijgen', besluit het parlementslid.

Minister Schauvliege zegt in een reactie niet akkoord te gaan met Sanctorum. ‘Wij doen dat volgens een internationaal mechanisme, dat zeer streng gecontroleerd wordt door onder meer de Wereldbank.' Volgens haar kabinet is Sanctorum niet consequent als hij het klimaatbeleid van de minister bekritiseert. De woordvoerder van de minister wijst er op  dat de regels voor de Vlaamse emissiehandel in 2004 werden goedgekeurd, 'onder Groen-bewind" en met de ruime steun van de groenen in het parlement.

Vlaanderen investeert, aldus Schauvliege, 1,2 miljard euro in milieumaatregelen in de eigen regio. Naar 153 projecten in het buitenland gaat er 33 miljoen euro. 'Vlaanderen heeft zelf niet de mensen en de middelen om die projecten wereldwijd te screenen en op te volgen. De investeringen in het buitenland gebeuren via fondsen die onder het toezicht staan van instituten als de Wereldbank, de Europese Investeringsbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD)'.

Bovendien, zegt Schauvliege, zijn in 2012 de regels nog verscherpt en zijn er zowel positieve als negatieve criteria ingevoerd. Daardoor komen bepaalde projecten sneller in aanmerking voor financiële steun, terwijl andere, zoals steenkoolcentrales, op voorhand uitgesloten worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud