Scholen gaan opnieuw open na paasvakantie

Leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad secundair krijgen weer voltijds les in de klas. ©BELGA

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA heeft in overleg met de scholen beslist dat ze opnieuw open kunnen na de paasvakantie. En dat op dezelfde manier als voor de paaspauze: voltijds in de klas voor het lager onderwijs en de eerste graad middelbaar en deeltijds contactonderwijs voor de hogere graden.

De schoolpoorten zwaaien maandag na drie weken paaspauze opnieuw open. Bij de aanvang van het derde trimester zal het onderwijs er daarbij net hetzelfde uitzien als de voorbije maanden. Leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad secundair krijgen weer voltijds les in de klas.

Doordat de coronacijfers momenteel nog te hoog zijn, kunnen scholieren uit de tweede en derde graad van het secundair onderwijs echter nog niet voltijds naar school gaan. Zij krijgen zoals voor de paasvakantie vanaf 19 april afwisselend thuis- en contactonderwijs. Het secundair beroepsonderwijs en het buitengewoon onderwijs heropenen volgende week wel opnieuw volledig.

Daarnaast worden enkele maatregelen die voor de paasvakantie van kracht waren opgeheven. Zo kunnen de refters weer opengaan en mogen de speeltijden opnieuw gelijktijdig met meerdere klasgroepen doorgaan. Ook indoor daguitstappen zijn na de vakantie toegelaten, al mag de school daarbij niet gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het onderwijsveld vraagt daarentegen dat de pauzes voor leerkrachten nog altijd zo veel mogelijk buiten blijven doorgaan. Ook de mondmaskerplicht voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar blijft behouden.

Onderwijsoverleg

De heropening van het onderwijs is een beslissing van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de sociale onderwijspartners, die maandagochtend bijeenzaten. Voor experts en politici leek het eerder al een uitgemaakte zaak dat het lager onderwijs en de eerste graad middelbaar gewoon zouden openen.

De inzet van het onderwijsoverleg was daarom vooral het regime in de tweede en derde graad secundair. Konden die leerlingen na maanden deeltijds contactonderwijs opnieuw voltijds naar de klas gaan?

Het blijft de bedoeling zo snel als epidemiologisch mogelijk 100 procent contactonderwijs te organiseren voor elke leerling van het leerplichtonderwijs.
Mededeling onderwijswereld

Hoewel het de ambitie van het onderwijsveld was om na de vakantie opnieuw naar 100 procent contactonderwijs over te stappen, blijkt dat niet mogelijk omdat de coronacijfers momenteel niet goed genoeg zijn. In de loop van het trimester is een overschakeling naar voltijds contactonderwijs ook voor de tweede en derde graad middelbaar nog mogelijk.

'Het blijft de bedoeling zo snel als epidemiologisch mogelijk 100 procent contactonderwijs te organiseren voor elke leerling van het leerplichtonderwijs', schrijft de onderwijswereld in een mededeling. Dat kan 'als de positiviteitsratio afneemt en de bezetting op intensieve zorg gunstig evolueert'. Die data zal het onderwijsoverleg tweewekelijks monitoren.

Overlegcomité

De beslissingen van het onderwijs moeten woensdag nog door het Overlegcomité worden bekrachtigd. De kans is groot dat het overleg tussen de federale regering en de regeringen van de deelstaten de heropening van de scholen bevestigt, al zou het nog kunnen kiezen voor iets strengere maatregelen. Zo gaf coronacommissaris Pedro Facon in een weekendinterview in De Tijd al aan dat het voor hem 'duidelijk is dat de scholen op 19 april weer moeten openen'. 'Er zal woensdag wel nog een discussie zijn over de modaliteiten', zei hij.

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ziet de heropening van de scholen als 'een topprioriteit'. 'Het is een degelijk en goed uitgewerkt voorstel. Maar het is moeilijk vooruit te lopen op de beslissing van het comité. Alle voorstellen voor alle sectoren moeten samen bekeken worden', zegt hij.

Of de weg nu is ingezet naar een zorgeloos derde trimester met open scholen moet nog blijken. Weyts maakt alvast werk van een extra beschermingslaag tegen het virus. Vanaf begin mei hoopt hij op een levering van 400.000 zelftesten per week. Daarmee zou elk personeelslid in de scholen zich tweemaal per week kunnen testen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud