Advertentie

Scholen weer volledig open vanaf 10 mei

©BELGAIMAGE

De onderwijswereld heeft woensdag beslist dat ook leerlingen uit het derde, vierde, vijfde en zesde middelbaar weer voltijds naar school mogen. Vanaf 10 mei kunnen daardoor voor het eerst sinds november alle leerlingen opnieuw naar de klas.

Na bijna zeven maanden in het regime van halftijds thuisonderwijs krijgen scholieren van de tweede en derde graad secundair opnieuw voltijds les in de klas. Op maandag 10 mei zijn ook zij weer welkom op school. Dat beslisten Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijskoepels en - vakbonden en de virologen woensdag. De leerlingen uit de basisscholen en de eerste- en tweedejaars van het secundair mochten al op 19 april weer naar school. De klassen lopen zo dus voor het eerst sinds november opnieuw vol.

Het was evenwel geen evidente beslissing voor de onderwijspartners. Door ook leerlingen vanaf het derde middelbaar naar school te halen, komt er dagelijks een bijkomende stroom van 280.000 mensen op gang, terwijl de coronacijfers nog altijd geen veilige haven hebben bereikt.

Maar de virologen stemden toch toe. 'Wij hebben heel duidelijk aan de virologen gevraagd of we open kunnen blijven tot het begin van de examens en niet in de loop van mei weer moeten terugschakelen. Zij gaven aan dat de kans groot is dat dat lukt', zegt Nancy Libert, algemeen secretaris van het ACOD, de socialistische onderwijsvakbond.

'Met dichtgeknepen billen'

Al blijft het volgens de virologen hout vasthouden dat de heropening definitief is. 'Het is een beslissing met dichtgeknepen billen', zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven). 'We nemen een risico, maar wel een dat de moeite waard is voor het mentaal welzijn van de jongeren.' De onderwijspartners wijzen erop dat de CLB's de afgelopen tijd veel bezorgdheden opmerken over problemen thuis, depressies, zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen. Bovendien kan volgens Weyts in de klas beter geschaafd worden aan de leerachterstand.

Het onderwijsveld vraagt leerlingen wel zo veel mogelijk collectief vervoer te vermijden en om hooguit één hobby per week te beoefenen. Zo wordt het aantal contacten tussen leerlingen van verschillende scholen tot een minimum beperkt. Ook mondmaskers en klasbubbels blijven verplicht, terwijl meerdaagse schooluitstappen pas vanaf juni kunnen. 'Het is in mei ook gemakkelijker om ramen en deuren open te gooien in de klas', zegt Molenberghs.

Schakelmoe

De onderwijspartners benadrukken dat het om een richtlijn gaat en geen verplichting. Scholen die dat willen, kunnen nog altijd deeltijds afstandsonderwijs aanbieden. Heel wat directies geven na maanden met paaspauzes, verstrengingen en versoepelingen aan 'schakelmoe' te zijn.

Het Vlaams onderwijs volgt met de beslissing het Franstalig onderwijs, dat woensdagochtend het licht op groen zette voor een volledige heropening. Weyts besprak het scenario voor een gezamenlijke heropening dinsdag al met Caroline Désir (PS), minister van Onderwijs in de regering van de Franse Gemeenschap.

Vlaamse regering hoopt op zelftests vanaf midden mei

De Vlaamse regering hoopt dat de veelbesproken zelftests voor het onderwijs vanaf midden mei kunnen worden ingezet. In afwachting wil de regering de sneltests die voorradig zijn prioritair inzetten in het onderwijs, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag in het Vlaams Parlement.

Vlaanderen wil al langer zelftests inzetten in het onderwijs, maar moest tot eind maart wachten op de goedkeuring van een federaal kader. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zei eind maart dat hij mikt op 400.000 zelftests per week. Na de goedkeuring van het federale kader ging de Vlaamse regering meteen op zoek naar offertes, maar de procedure voor de zelftests liep vertraging op.

Volgens Beke doet het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid er alles aan om de zelftesten 'zo snel mogelijk' ter beschikking te stellen. 'Maar de vooropgestelde momenten zijn niet gehaald', geeft de CD&V-minister toe. Er is nu sprake van 'midden mei', zegt Beke.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud