Schoors: 'Niet eens met Vlaamse benoemingen'

©Frank Toussaint

Koen Schoors, professor economie aan de Universiteit Gent en voorzitter van het waarborgvehikel Gigarant, gaat niet akkoord met de manier waarop de Vlaamse regering de raad van bestuur van Gigarant heeft aangepast.

Gigarant is het vehikel waarmee de Vlaamse overheid bankkredieten aan bedrijven waarborgt. De Gentse professor economie Koen Schoors is voorzitter van de raad van bestuur van Gigarant. 

Op vrijdag 23 mei, twee dagen voor de verkiezingen, besliste de Vlaamse regering aan die raad van bestuur te sleutelen. Ilse Van De Mierop, advocate bij DLA Piper, werd vervangen door Trees Vuylsteke, advocate bij Declerck Leterme Partners.

Vuylsteke werd in de Vlaamse regering naar voren geschoven door de N-VA. 'Wij hebben haar voorgedragen om haar kwaliteiten', klinkt het op het kabinet van Geert Bourgeois, de nummer een van de N-VA in de Vlaamse regering. 'Vuylsteke is een topjuriste in handelsrecht en vennootschapsrecht.' 

De N-VA schoof Vuylsteke eerder ook al naar voren als ondervoorzitter voor de overheidspoot van de regionale luchthaven van Oostende. 

Schoors betreurt dat die beslissing is genomen zonder overleg. 'Dit gaat niet over mevrouw Vuylsteke. Ik wil haar absoluut alle kansen geven. Maar ik vind het eigenaardig dat hierover geen overleg of evaluatiegesprek is geweest. De overheid mag de hele raad van bestuur vervangen, inclusief mezelf, maar ze moet daar wel transparant over zijn. Een publieke instelling zoals Gigarant moet bestuurders krijgen die op een heldere manier benoemd zijn om hun competentie. Door deze manier van werken wekt de Vlaamse regering de indruk dat ze om puur politieke redenen mensen benoemt. Ik ga niet akkoord met die manier van werken. Maar dat is nu eenmaal het Belgische systeem van benoemingen.' 

Gigarant keurde vorig jaar voor 239,5 miljoen euro aan waarborgen goed. Het uitstaand waarborgvolume bedroeg eind 2013 ongeveer 269 miljoen euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud