Siegfried Bracke neemt ontslag uit Ghelamco Arena

©BELGA

Gents N-VA-politicus Siegfried Bracke neemt ontslag als bestuurder van de cvba Artevelde-stadion, na kritiek over de bouw van de Ghelamco Arena.

Siegfried Bracke (N-VA) neemt ontslag uit de raad van bestuur van de cvba Artevelde-stadion. Dat meldt hij zelf op de sociale media.

Het Gentse stadsbestuur ligt onder vuur in een boek over de bouw van de Ghelamco Arena. Volgens auteur Ignace Vandewalle had de stad Gent midden jaren 2000 de wet op de overheidsopdrachten moeten toepassen om de Ghelamco Arena te bouwen. Omdat meer dan de helft van het stadion gefinancierd werd met overheidsmiddelen, had men een aanbesteding moeten uitschrijven waardoor alle aannemers, financierders en architecten een faire kans kregen om het project in de wacht te slepen.

Wat ik gisteren via de media heb vernomen, én wat ik intussen aan bijkomende informatie heb verzameld, is van die aard dat ik daarmee van ver of dichtbij niets meer te maken wil hebben.
Siegfried Bracke
N-VA

Vandewalle klaagt verder aan dat schepenen tijdens matchen van AA Gent met belastinggeld zouden eten en drinken, en dat de stad stiekem aandeelhouder zou geworden zijn van de club.

Ontslagbrief

Siegfried Bracke neemt daarom ontslag uit de cvba die het stadion heeft gebouwd. 'Wat ik gisteren via de media heb vernomen, én wat ik intussen aan bijkomende informatie heb verzameld, is van die aard dat ik daarmee van ver of dichtbij niets meer te maken wil hebben', zegt hij in zijn ontslagbrief aan voorzitter Resul Tapmaz (sp.a).

Volgens Bracke is het noodzakelijke vertrouwen in zijn collega-bestuursleden van de cvba Artevelde-stadion 'zeer ernstig geschonden'. Voor alle duidelijkheid voegt hij eraan toe: 'ik heb altijd gezegd, en ik zal blijven zeggen, dat ik blij ben dat het stadion er staat. En ook de goede samenwerking tussen de stad en de club is vanzelfsprekend toe te juichen'.

Bedreigingen

Maar het een en het ander rechtvaardigen volgens hem niet 'dat de wet wordt overtreden en kunnen ook geen politieke praktijken legitimeren waarvan ik krachtig afstand wens te nemen'. Bracke wijst ten slotte ook op een mogelijk belangenconflict, omdat hij als gemeenteraadslid zichzelf niet wil interpelleren in de zaak.

De voorstelling van het boek 'De Illegale Ghelamco Arena' van Ignace Vandewalle was gepland voor woensdag bij Standaard Boekhandel in Gent, maar is afgelast. Dat meldde de auteur zondag, nadat hij bedreigingen ontving via mail en sociale media.

'KAA Gent neemt akte van het feit dat de voorstelling van het boek ‘De Illegale Ghelamco Arena’ afgelast is', reageert de eersteklasser in een mededeling op zijn website. 'Blijkbaar zou dat het gevolg zijn van bedreigingen en agressieve benaderingen door KAA Gentsupporters. De club distantieert zich uiteraard van elke vorm van bedreiging en agressie en roept op tot sereniteit.'

De Buffalo's laten weten dat ze samen met de Stad Gent, zoals aangekondigd, vrijdag aanstaande in alle transparantie inzage zullen verlenen in de documenten zodat iedereen kan zien dat alles correct en volgens de regels is verlopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud