Slecht budgettair nieuws voor De Wever

©BELGA

De Vlaamse regering ziet het begrotingstekort tegen 2016 oplopen tot 1,3 miljard euro.

Na haar eclatante verkiezingsoverwinning van zondag laat de N-VA er geen gras over groeien. N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat vandaag al van start met de vorming van een Vlaamse regering.

Maar intussen raakte bekend dat de volgende Vlaamse coalitie voor budgettair moeilijke tijden komt te staan. Dat blijkt uit een rapport dat de Vlaamse administratie overhandigde aan N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. Het document schetst de budgettaire krijtlijnen tot 2019.

Het begrotingstekort loopt volgend jaar op tot 1 miljard euro en in 2016 zelfs tot 1,3 miljard euro, becijferde de administratie. Dat is bijna 600 miljoen euro hoger dan eerder gedacht.

Er wordt nu rekening mee gehouden dat de plannen om 200 scholen te bouwen de volgende twee jaar op de begroting zullen wegen. Eurostat, het Europees statistisch bureau, oordeelt dat die bouwplannen, die nu via pps-constructies buiten de begroting worden gehouden, toch in de begrotingsuitgaven moeten worden opgenomen.

De noodzakelijke besparing van 1,3 miljard euro op een budget van bijna 38 miljard euro komt boven op de 2 miljard euro die de ontslagnemende Vlaamse regering tijdens de afgelopen regeerperiode heeft moeten besparen.

Die cijfers houden nog geen rekening met de uitdagingen die Vlaanderen te wachten staan, zoals de scholenbouw, de gehandicaptenzorg of de sociale woningbouw. Het geld daarvoor zal gevonden moeten worden door elders extra te besparen.

De Wever wil snel gaan met de vorming van een Vlaamse regering. Vandaag ziet hij al alle Vlaamse partijvoorzitters. Ook op federaal niveau is koning Filip snel uit de startblokken geschoten. Gisteren ging al een reeks partijvoorzitters langs bij de koning.

Na een laatste rondje vanmorgen is het niet uitgesloten dat De Wever vandaag al wordt benoemd tot informateur. Hij zal  moeten aftoetsen of zijn federale droomcoalitie met Open VLD, CD&V, MR en cdH mogelijk is. Als dat niet lukt, staat de PS al klaar om Di Rupo II in de steigers te zetten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud