Slechtste meimaand voor Vlaamse werklozen

(foto anp) ©ANP

Vlaanderen telt 205.491 werkzoekenden, 9,2 procent meer dan in mei vorig jaar. Tegenover het precrisiscijfer van mei 2008 telt Vlaanderen nu 54.490 werkzoekernden extra. Dat blijkt uit de cijfers van de VDAB voor mei.

Vooral bij jongeren (+13,2%), hooggeschoolden (+14,6%) en vrij ingeschreven werkzoekenden (+16,5%) stijgen de aantallen het snelst, al zijn dit niet de grootste groepen werklozen. Laaggeschoolden staan bijvoorbeeld nog altijd voor 49,5 procent van de Vlaamse werkzoekenden (NWWZ of niet-werkende werkzoekenden).

De neergaande conjunctuur remt de jongeren af in het vinden van een (eerste) baan, en ook de krimpende uitzendmarkt is slecht nieuws voor de jongeren, bemerkt de VDAB. Bij de 50-plussers stijgt het aantal werkzoekenden veel minder snel, met 1,8 procent.

De stijging van het aantal vrij ingeschrevenen is een effect van de moeilijke conjunctuur: deze groep bestaat in ruime mate uit mensen die reeds weten dat ze hun werk verliezen maar nog aan hun opzegperiode bezig zijn (zonder te moeten werken) en daarom officieel nog niet verplicht zijn zich te melden bij de VDAB - zij worden gestimuleerd omdat toch al vrijwillig te doen, in het kader van een snelle activering. Voorts omvat deze groep bijvoorbeeld ook jongeren die zich sneller dan verplicht al inschrijven.

Er is ook een snelle toename (+14,4%) te zien van het aantal mensen die 1 tot 2 jaar werkzoekend zijn. Dat zijn mensen die vorig jaar werkloos werden toen de conjunctuuromslag zich duidelijk begon te laten voelen, en nog steeds niet opnieuw aan het werk zijn. 

Maar ook recent vielen nog veel mensen zonder werk. Het cijfer van de kortdurige werkloosheid (minder dan een jaar) ligt 11,4 procent hoger dan vorig jaar in mei.

Vlaanderen telt meer mannelijke dan vrouwelijke werkzoekenden, en bij de mannen stijgt het aantal sneller omdat zij meer in conjunctuurgevoelige sectoren werken. Daardoor is de kloof vergroot: 54,3 procent van de werkzoekenden zijn nu mannen.

Uit de regionale opsplitsing blijkt dat de stijging van het aantal werkzoekenden het meest steeg in Limburg (+11,8%).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud