‘Slimme meter mag stroomfactuur niet duurder maken'

Pieterjan Renier, de topman van de Vlaamse energiewaakhond, waarschuwt voor de gevolgen van een nieuwe structuur. ©jonas lampens

De digitale meter dreigt de elektriciteitsfactuur nodeloos duurder te maken als voor het beheer van de data een aparte structuur moet worden opgericht. Daarvoor waarschuwt Pieterjan Renier, de topman van de Vlaamse energiewaakhond Vreg.

De Vlaamse meerderheidspartijen Open VLD, CD&V en N-VA zitten in de laatste rechte lijn naar een akkoord over de invoering van de slimme meter. De bedoeling is om komende week te landen, zodat de eerste digitale meters vanaf 1 juli geïnstalleerd kunnen worden bij Vlaamse gezinnen.

De ‘slimme’ elektriciteitsmeter geeft consumenten meer inzicht in hun verbruik en stuurt de meterstanden automatisch door, waardoor de netbeheerders een betere inschatting kunnen maken van de belasting op het elektriciteitsnet.

INTERVIEW

Lees via deze link het interview met VREG-topman Pieterjan Renier. 

In het oorspronkelijke ontwerpdecreet hadden de coalitiepartners voorzien dat een onafhankelijke databeheerder zou worden opgericht om al die metergegevens te verzamelen. ‘We zijn absoluut geen voorstander van de invoering van een onafhankelijke databeheerder’, zegt Renier in zijn eerste interview als nieuwe VREG-baas.

Als de coalitiepartners het decreet niet meer bijsturen, dan zou netbeheerder Fluvius een aparte juridische structuur moeten oprichten voor het databeheer, met aparte mensen en IT-systemen die losstaan van de rest van het bedrijf. Renier waarschuwt voor complexere energieprocessen en een duurdere factuur.

Duurdere factuur

‘Aan zo'n onafhankelijke structuur zouden dan ook datatarieven gekoppeld worden die de consument dan moet betalen.’ Die kosten zouden dan via een afzonderlijke heffing op de elektriciteitsfactuur bijkomen. Om welk bedrag het gaat, kan de Vreg nog niet zeggen. ‘Wij vinden dat er niet nog een tarieflijn bij moet komen en dat het databeheer gewoon door Fluvius kan blijven gebeuren.’

Een ander heikel punt is de terugdraaiende teller voor wie met zonnepanelen energie op het net zet. Eigenaars van zonnepanelen kunnen zo hun nettarieven laag houden, en Open VLD heeft beloofd dat daar niet aan geraakt zou worden.

Maar Renier wil de terugdraaiende teller met de invoering van de slimme meter afschaffen. ‘Anders heeft een eigenaar van zonnepanelen geen enkele prikkel om efficiënt met het net om te gaan.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud