'Smet schrapt tweejarige master'

Pascal Smet. (Foto: Lieven Van Assche)

Studenten krijgen geen tweejarige master zoals die elders in Europa bestaat. Opleidingen die nu wel al vijf jaar duren, zoals rechten, worden wellicht zelfs verkort. De universiteiten reageren teleurgesteld. Dat staat te lezen in De Morgen.

Een jaar langer studeren moest jongeren via stages beter voorbereiden op de arbeidsmarkt, de mogelijkheid geven om naar het buitenland te gaan en hogere eisen stellen aan hun scriptie. In Vlaanderen gunde de overheid tot nu toe enkel (biomedische) wetenschappen, rechten, pedagogie en psychologie vijf jaar.

Na een jarenlange voorbereiding mochten de universiteiten aanvragen indienen om ook andere studies twee jaar te laten duren. Afgelopen juni keurde de Vlaamse regering deze af. De invoering van de tweejarige master werd daardoor uitgesteld tot 2016. Dat uitstel wordt nu afstel, zo blijkt uit een nota van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a).

Smet meldt daarin volgens De Morgen dat een langere studie de staat geld zou kosten, want 'een volwassene die niet werkt, betaalt ook geen bijdragen inzake sociale zekerheid"'. Daarnaast zouden de universiteiten extra subsidies, geraamd op 20 miljoen euro, moeten ontvangen om de masterstudenten onderwijs te bieden.

Ludo Melis, vicerector onderwijs aan de KU Leuven, wijst ook op het geldgebrek van de overheid. 'Door de economische crisis is de politiek niet klaar voor een langere master. Er is wel lang geaarzeld en daar word je moedeloos van, maar we konden niet meer tegen de windmolens blijven vechten.' Melis vreest voor kwaliteitsverlies: 'Jongeren kunnen minder in de diepte studeren.'

De Leuvense studentenorganisatie Loko klaagt niet gehoord te zijn door Smet. Ondervoorzitter Sam Pless: 'Bij de studenten is er vraag naar een tweede jaar met een lerarenopleiding, maar bij de overheid ontbreekt het geld.'

Smet wilde niet reageren op zijn conceptnota. Op 14 december neemt de Vlaamse regering een definitieve beslissing.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud