Advertentie

Sociale partners: 'Vlaamse begroting mag niet te diep in het rood gaan'

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) ©BELGA

De sociale partners waarschuwen de Vlaamse regering, die aan de vooravond van de opmaak van de begroting voor 2016 staat: laat de begroting maximaal 243 miljoen euro in het rood gaan, want anders is het geplande begrotingsevenwicht in 2017 niet haalbaar.

De Vlaamse regering gaat binnenkort om de tafel zitten voor de opmaak van de Vlaamse begroting voor volgend jaar. De begroting moet rond zijn tegen maandag 28 september, wanneer Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in het Vlaams Parlement zijn jaarlijkse Septemberverklaring brengt. 

Die oefening kondigt zich moeilijker aan dan gedacht. Het Planbureau gaat voor volgend jaar uit van een groei van 1,3 procent, terwijl het eerder uitging van 1,5 procent, berichtte De Tijd woensdag. Vorig jaar, bij de opmaak van de Vlaamse meerjarenbegroting, ging de ploeg van Bourgeois nog uit van een groei van 1,7 procent. Op basis daarvan wordt een tekort verwacht van 367 miljoen euro in 2016. Maar als de groei verslechtert, vergroot het tekort. Want dan komen er minder ontvangsten binnen. Volgens een vuistregel kost elke 0,1 procentpunt groei 30 miljoen euro, dus gaat het om een tegenvaller van zo’n 120 miljoen euro.

Bovendien zijn er nog heel wat onzekerheden, waarschuwden de sociale partners woensdag op een persconferentie. De federale taxshift slaat eveneens een gat in de Vlaamse begroting. Bovendien kost de asielcrisis Vlaanderen 83 miljoen euro extra om de nieuw erkende vluchtelingen een inburgeringstraject aan te bieden. Ook de kosten voor de Oosterweelverbinding, die dit jaar al zo'n 100 miljoen euro bedragen, zijn nog niet opgenomen. 

In principe zou de Vlaamse regering ervoor kunnen kiezen een groter tekort toe te laten, want ze plant toch pas in 2017 een begrotingsevenwicht. Maar dat is politiek moeilijk haalbaar, want er was al kritiek toen de Vlaamse regering ervoor koos de begroting dit jaar voor 550 miljoen euro in het rood te laten gaan.

Ook de sociale partners waarschuwen om niet te diep in het rood te gaan, als de Vlaamse regering haar eigen doel wil halen om in 2017 een evenwicht te behalen. Ze adviseren om volgend jaar maximaal 243 miljoen euro in het rood te gaan. De vakbonden en werkgevers vragen ook om prioriteit te geven aan overheidsinvesteringen in publieke infrastructuur, zoals wegen, scholen en ziekenhuizen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud