Advertentie

Sociale partners vragen meer overheidsinvesteringen

Nationaal secretaris van het ACV, Ann Vermorgen, is voorzitster van de SERV. ©BELGA

De SERV, de koepel van de Vlaamse sociale partners, roept in zijn jaarlijkse evaluatie van de Vlaamse begroting de regering op om meer te investeren. 'Tijd om een tandje bij te steken.'

'De Vlaamse begroting is in evenwicht en de economie trekt voorzichtig weer aan. Dus is er ruimte voor meer investeringen.' Met die boodschap roept de SERV, de koepel die de Vlaamse sociale partners verenigt, de Vlaamse regering op om meer te investeren. Door de lage rentevoeten is het moment daarvoor ideaal en die investeringen stimuleren ook de groei, luidt de redenering.

Het is dus tijd om een tandje bij te steken.
Ann Vermorgen
Voorzitster SERV

'Vlaanderen presteert op dat vlak in internationale vergelijkingen eerder bescheiden', zegt SERV-voorzitster Ann Vermorgen. 'Bovendien kunnen overheidsinvesteringen de groei en de werkgelegenheid stimuleren. Het is dus tijd om een tandje bij te steken.' In welke domeinen de regering moet investeren en hoe groot dat bedrag moet zijn, wilden de sociale partners niet zeggen. 

Publiek-private samenwerking (PPS)

In haar rapport gaat de SERV ook dieper in op zogenaamde publiek-private samenwerking (PPS). Zo'n PPS-projecten werden in het verleden vaak gebruikt door de Vlaamse regering om bepaalde (structurele) kosten buiten de begroting te laten. Sinds 2014 zijn de begrotingsregels van de EU strenger geworden en moeten zulke projecten wél in de begroting worden opgenomen.

De SERV geeft aan dat ze die PPS-projecten een goed instrument vindt 'als het niet puur om begrotingstechnische redenen wordt gebruikt om een investering buiten de begroting te houden'. 'Maar we moeten de voor- en nadelen van PPS afwegen en kijken naar de mogelijke maatschappelijke meerwaarde van PPS-financiering', zegt voorzitster Vermorgen. Een mogelijk voordeel is de snellere realisatie van een project, de negatieve impact op de kostprijs kan dan weer een nadeel zijn.

Begroting in evenwicht

De SERV maakt wel een opvallende bocht in zijn houding over het begrotingsevenwicht. In juli tikte de SERV de Vlaamse regering op de vingers omdat de kosten voor Oosterweel buiten de begroting werden gehouden. 'Een begrotingskader is geen menu waar je à la carte uit kunt kiezen', klonk het toen nog.

Vlaams minister van Begroting en Financiën Bart Tommelein (Open VLD) argumenteerde bij de voorstelling van de begroting in september echter dat de kostprijs voor Oosterweel buiten de begrotingsdoelstellingen wordt gehouden, waardoor de begroting structureel wel in evenwicht is. De sociale partners volgen die lezing van de begroting nu. 'Dat betekent dat er een evenwicht is zonder eenmalige maatregelen en conjuncturele schommelingen in rekening te brengen', zei Erwin Eysackers van de SERV.

'We investeren al'

Minister Tommelein is tevreden dat de 'sociale partners bevestigen dat de begroting structureel in evenwicht is'. Op de oproep om meer te investeren, reageert de minister dat dat 'exact is wat we doen. Tot nu toe hebben we 955 miljoen euro aan nieuwe investeringen opgestart.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud