Sodexo gaat forensisch psychiatrisch centrum uitbaten

Forensisch Psychiatrisch Centrum

De Franse cateraar Sodexo en de Nederlandse zorggroep Parnassia gaan samen het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Gent uitbaten. Dat besliste de ministerraad vrijdag. Het is de eerste keer dat een privaat consortium een psychiatrische instelling uitbaat.

Het consortium rond Sodexo, Parnassia en enkele kleinere partners zoals Securitas kwam als winnaar uit de openbare aanbesteding. In het gloednieuwe centrum in Gent worden vanaf komende zomer 272 mannelijke geïnterneerden ondergebracht, die vandaag in de gevangenissen zitten. Justitie betaalt de huisvesting en de beveiliging, de kosten voor de zorg en behandeling van geïnterneerden worden gedragen door het RIZIV. België wordt om de haverklap veroordeeld door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens omdat geïnterneerden in ons land niet de aangepaste zorg krijgen. Het nieuwe centrum in Gent moet een einde stellen aan die slechte reputatie. Later komt er ook nog een centrum in Antwerpen.

Met Sodexo en Parnassia kiest de regering voor een commerciële uitbating. De tegenkandidaat die het niet haalde in de openbare aanbesteding was een vzw rond de Broeders van Liefde (waarin ook het UZ, het OCMW en de stad Gent zitten). Nochtans zou de kostprijs niet de doorslag hebben gegeven. 'De ingediende offertes werden voor 40 procent beoordeeld op het financieel criterium en voor 60 procent op het kwaliteitscriterium. De Parnassia Groep bleek de beste kandidaat voor de uitbating', stellen de bevoegde ministers Turtelboom (Justitie) en Onkelinx (Volksgezondheid). In België is de uitbating door een private partner een primeur, maar de groep bouwde in Nederland expertise op in klinische gezondheidszorg.

Zorgnet Vlaanderen reageert verontrust op het nieuws. 'De kans dat commerciële doeleinden een afbreuk zullen doen aan de kwaliteitsvolle zorg lijkt reëel', zegt de organisatie in een mededeling. 'We vragen bijzondere aandacht voor de nood aan voldoende en aangepaste kwaliteitsvolle zorg. Gelet op de internationale ervaringen met Sodexo lijkt de dreiging reëel dat commerciële drijfveren hieraan afbreuk kunnen doen, en dit is onaanvaardbaar gezien deze kwetsbare doelgroep.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud