Somers op het matje over praktijktests

Bart Somers zei vrijdag dat hij geld vrijmaakte om op lokaal niveau praktijktesten te ontwikkelen. Daarmee trapte hij op de tenen van coalitiepartner N-VA. ©Photo News

Na een niet doorgesproken demarche van minister Bart Somers (Open VLD) rond de veelbesproken praktijktests tegen discriminatie moest de Vlaamse regering een crisette bedwingen. Het probleem verlegt zich naar Open VLD, waar parlementslid Sihame El Kaouakibi openlijk dissident speelt.

De poppen gingen vrijdag aan het dansen in de Vlaamse regering na een persconferentie van minister Bart Somers (Open VLD) over praktijktests op de huur- en arbeidsmarkt. Die komen neer op een systeem van fictieve sollicitaties bij bedrijven of biedingen op huurwoningen om na te gaan of mensen met migratieroots niet benadeeld worden.

Bij de presentatie van resultaten over praktijktests op de huurmarkt in zijn eigen Mechelen kondigde Somers aan dat beleid te willen doortrekken naar het Vlaamse niveau. Hij zei geld en mensen te zullen uittrekken om de gemeenten te begeleiden bij het opzetten van praktijktests, op basis van de best practices die nu al bestaan in een negental steden waaronder Gent, Kortrijk, Mechelen en Antwerpen. Somers kondigde ook aan de invoering van praktijktests te overwegen voor het Vlaamse ambtenarenapparaat.

Crisisberaad

'Deloyaal. Tegen elke afspraak in'. Zo werd Somers' demarche onthaald bij de coalitiepartners N-VA en CD&V. Het kwam uiteindelijk tot urenlang crisisberaad. Dat Somers extra op het gaspedaal was gaan staan, viel vooral slecht bij de N-VA na bijna een week politiek gekibbel.

Ik ga geen voorafname doen over wat wel of niet kan in het voorstel, dat is aan de experts.
Jan Jambon
Vlaams Minister-President

De aanleiding was een felbevochten compromis. Om iets op tafel te leggen als reactie op het racismeprotest in de VS dat naar ons land overwaaide, was de meerderheid geland op de invoering van een 'academisch monitoringsysteem dat discriminatie moet bestrijden'. Het woord 'praktijktests' werd vermeden; dat ligt gevoelig ter rechterzijde door de associatie met een heksenjacht op bedrijven en verhuurders. Tegelijk kon Open VLD een stap vooruit claimen. De Open VLD-cheffen Egbert Lachaert en Alexander De Croo schoven in reactie op 'blacklivesmatter' op in de richting van praktijktests.

Bij Open VLD had Sihame El Kaouakibi haar nek uitgestoken voor praktijktests. Ze kreeg het lastig toen het beeld ontstond dat ze bakzeil haalde, waarop ze in de tegenaanval ging. Haar boodschap was dat het in de feiten wel degelijk om de invoering van praktijktests ging. Ze kreeg in haar boodschap 'wit of zwart, zolang de kat maar muizen vangt' ook de volle steun van haar ex-voorzitter Gwendolyn Rutten. Daarop trok N-VA-minister Diependaele naar de tv-studio om de puntjes op de i te zetten. 'In geen geval komen er praktijktests', klonk het.

Kortsluiting

Dat Somers een dag later nog wat meer pushte, leidde tot een nieuwe kortsluiting. Uiteindelijk werd na overleg teruggegrepen naar het eerdere compromis. Van praktijktests was geen sprake meer. Dat Somers daarmee bakzeil haalt, wordt ontkend bij Open VLD. 'Het blijft een feit dat er een meting en sensibilisering komt van discriminatie door de Vlaamse overheid, die dat ook zal aanbieden aan de lokale besturen. Dat is nieuw, welke naam je er ook op plakt.' Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is het nu aan de experts het beste systeem uit te werken. Of ook praktijktests daar onderdeel van zijn? 'Ik ga daar geen voorafnames op doen.'

Open VLD blijft wel achter met een probleem-Kaouakibi. 'Ik weiger op te geven. Er liggen nog steeds twee voorstellen van de oppositie in het parlement. Ik roep hen op door te zetten. Die praktijktests moeten er komen', klonk het op sociale media. Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert moet meteen een eerste interne brandje zien te blussen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud