Advertentie

Somers trekt erkenning Antwerpse moskee De Koepel in

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. ©James Arthur

Vlaams minister Bart Somers sluit met De Koepel na de Pakistaanse moskee een tweede moskee in Antwerpen. De moskee leefde de erkenningsvoorwaarden niet na.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) trekt de erkenning van de Antwerpse moskee De Koepel in. De moskee weigert transparantie te verschaffen en leeft de administratieve verplichtingen niet na. 'Er is nog nooit een jaarrekening neergelegd. Nog nooit een meerjarenplan ingediend. Zelfs wie in het bestuur zetelt en wie de imam is, is niet bekend. Dan is de intrekking van de erkenning het logische gevolg', zegt Somers.

Er is nog nooit een jaarrekening neergelegd. Nog nooit een meerjarenplan ingediend. Zelfs wie in het bestuur zetelt en wie de imam is, is niet bekend. Dan is de intrekking van de erkenning het logische gevolg.
Bart Somers
Vlaams minister van Binnenlannds Bestuur

Het dossier sleept al lang aan. De Vlaamse regering erkende de moskee in 2011, maar tien jaar later stelde het Agentschap Binnenlands Bestuur vast dat de moskee haar erkenningsverplichtingen niet nakomt.

'Met De Koepel was er geen constructieve relatie, zelfs geen contact. In maart is de moskee dan ook op mijn vraag officieel in gebreke gesteld en hebben we haar aangemaand zich in regel te stellen. De Koepel heeft niet gereageerd daarop, wat veelzeggend is. Toen hebben wij de opheffingsprocedure opgestart, ook daarop kwam geen reactie', zegt Somers.

Na adviezen van de stad en de provincie heeft Somers daarom maandag beslist de erkenning van De Koepel in te trekken, nadat in de zomer de procedure voor de intrekking al opgestart werd. Eerder besliste Somers ook al de erkenning van de Pakistaanse moskee in te trekken.

Nieuwe erkenningen

Nadat toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) in de vorige legislatuur de erkenning van moskeeën bevroren had, wordt onder impuls van Somers weer actief gekeken naar de erkenningsdossiers. Er is ook werk gemaakt van een nieuw erkenningsdecreet, dat woensdag naar alle waarschijnlijkheid in het Vlaams Parlement goedgekeurd wordt.

Dankzij het nieuwe decreet zullen voor het eerst sinds 2017 opnieuw lokale geloofsgemeenschappen erkend kunnen worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud