Somers wil erkenning Antwerpse moskee intrekken

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers wil de erkenning van een Antwerpse moskee intrekken na interne conflicten. ©Photo News

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) is een procedure gestart om de erkenning van de moskee Antwerp Islamic Association vzw in te trekken. Er zou geen sprake zijn van extremisme.

De Antwerp Islamic Association is een Pakistaanse geloofsgemeenschap in Antwerpen, die in 2007 erkend werd. Al meer dan drie jaar slepen interne conflicten aan bij de moskee, meldt Somers. De politie zou zelfs tussenbeide zijn gekomen. Ook zou de moskee inbreuken hebben gepleegd op het erkenningsbesluit. De door de Belgische Moslimexecutieve erkende imam mag de gebedsruimten niet betreden, en werd vervangen door een nieuwe, niet-erkende imam. 

Het is onaanvaardbaar dat essentiële administratieve en decretale bepalingen niet nagekomen worden.
Bart Somers
Minister van Binnenlands Bestuur

De bal ging aan het rollen toen Antwerps gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) een brief stuurde naar Somers met de vraag de erkenning in te trekken. Somers liet de zaak onderzoeken door zijn administratie, die hem adviseerde de opheffingsprocedure op te starten. 

'De maatschappelijke relevantie van de geloofsgemeenschap is een van de voorwaarden om de erkenning te behouden. Er kan moeilijk sprake zijn van een duurzame verankering in de gemeente als de conflicten al jaren aanslepen', zegt Somers. 'Bovendien is het voor ons niet aanvaardbaar dat essentiële administratieve en decretale bepalingen niet nagekomen worden.' Somers benadrukt dat de problemen bij de moskee niet gelinkt zijn aan extremisme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud