Somers zet met praktijktests Vlaamse regering onder hoogspanning

Bart Somers maakt middelen vrij om de lokale besturen te helpen bij de invoering van praktijktests. ©Photo News

De Vlaamse regering is in crisisberaad over de demarche van minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) om in heel Vlaanderen de veelbesproken praktijktests tegen discriminatie te pushen.

Een demarche van Somers zorgt voor spanningen binnen de Vlaamse regering. 'Zijn communicatie is tegen elke afspraak in. Een hartig woordje is op zijn plaats', bevestigt de N-VA aan De Tijd het crisisberaad.

Somers kondigde vandaag aan geld en mensen uit te trekken om de gemeenten te begeleiden bij het opzetten van praktijktests op de woon- en de huurmarkt. Met dat systeem, waar al ruim tien jaar over wordt gepalaverd, wordt gecontroleerd of immokantoren en de hr-diensten van bedrijven mensen met migratieroots niet achterstellen.

De timing van Somers' offensief is opmerkelijk. Net deze week werd over de praktijktests nog een stevig robbertje uitgevochten in de Vlaamse coalitie. Hoofdrolspeelster was de Open VLD'ster Sihame El Kaouakibi die een felbevochten compromis uitlegde als de de facto invoering van praktijktests, ook al mocht daar die naam niet op worden geplakt.

Meteen ging de N-VA aan het steigeren. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) benadrukte donderdagavond in 'Terzake' dat het niet om praktijktests ging. Hij stelde dat praktijktests erop neerkomen dat de overheid liegt tegen haar burgers.

Uitgerekend nu geeft Somers de gemeenten een extra push om zoveel mogelijk met praktijktests te werken. Praktijktests bestaan al of zijn in voorbereiding in steden als Gent, Kortrijk, Antwerpen en Somers' eigen Mechelen. Van die steden wil hij de best practices bundelen en die aan alle gemeentebesturen aanbieden. Hij trekt ook geld uit voor gemeenten die praktijktests willen organiseren.

Somers zelf doet het uitschijnen alsof hij uitwerking geeft aan wat binnen de meerderheid was afgesproken. In het compromis, verwerkt in een resolutie, wordt opgeroepen academisch te monitoren in welke mate discriminatie op de arbeids- en de woonmarkt bestaat.

Volgende week wil Somers al aan tafel met experts om die monitoring te organiseren. Nog opvallend: Somers wil onderzoeken of in het Vlaamse ambtenarenapparaat praktijktests ingevoerd kunnen worden. Ook dat laatste zal N-VA ongewijfeld moeilijk kunnen verkroppen.

Privéverhuurders

Somers trekt zich op aan de resultaten van praktijktests in Mechelen. Daaruit blijkt dat mensen met een migratieachtergrond vaker uitgesloten worden door vastgoedmakelaars en privéverhuurders. In 31 procent van de gevallen worden mensen met een Marokkaanse naam gediscrimineerd ten opzichte van iemand met een Belgische naam, zelfs als ze een vergelijkbaar loon hebben.

31%
Praktijktests
In 31 procent van de gevallen worden mensen met een Marokkaanse naam gediscrimineerd ten opzichte van iemand met een Belgische naam, zelfs als ze een vergelijkbaar loon hebben.

Makelaars worden ook vaak geconfronteerd met discriminerende vragen van eigenaars. Mechelen gaat daarom de makelaars trainen. De stad gaat ook mystery calls, praktijktests per telefoon, uitvoeren bij immokantoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud