Advertentie
analyse

Sp.a Antwerpen zoekt opvolger voor Kherbache

©Dieter Telemans

Op een druk bijgewoond partijbestuur van sp.a Antwerpen is gisteravond beslist dat de oudgedienden Robert Voorhamme en Inga Verhaert een bemiddelingsoperatie starten om een uitweg te zoeken uit de catfight binnen de Antwerpse sp.a. In afwachting van een uitkomst blijft Yasmine Kherbache voorlopig fractieleidster van de sp.a in de Antwerpse gemeenteraad.

Er is gisteravond op een crisisvergadering van de sp.a Antwerpen akte genomen van het ontslag van Yasmine Kherbache als fractieleidster in de Antwerpse gemeenteraad. Robert Voorhamme en Inge Verhaert kregen de opdracht de komende weken de nodige gesprekken te voeren over de opvolging van Kherbache als fractievoorzitter, en ook over de organisatie van de partij in stad en districten. 'Deze gesprekken passen in het kader van het in september, onder leiding van Monica De Coninck, begonnen vernieuwingsproces met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018', luidt het in een persbericht van de sp.a Antwerpen, dat nooit officieel is verstuurd.

Het was in een emotionele opwelling dat Yasmine Kherbache alle fractieleden van de sp.a heeft opgebeld, om hun te vertellen dat ze niet langer fractieleider wilde zijn in de Antwerpse gemeenteraad. Niet veel later dook het verhaal op in Knack, waarbij meteen duidelijk werd dat er een vuile oorlog woedt bij de Antwerpse afdeling van de sp.a.

Catfight

Volgens Antwerpse socialisten botert het al een tijdje niet tussen Kherbache, federaal parlementslid Monica De Coninck en Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt. Er is sprake van een catfight. ‘De Coninck en Van Brempt hebben nooit kunnen verkroppen dat Kherbache na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, toen Patrick Janssens het toneel verliet, werd gebombardeerd tot de nieuwe nummer één in Antwerpen.’

De Coninck en Van Brempt vinden dat de sp.a niet met Kherbache als leider naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kon gaan.
socialistische bron

Kherbache was dan wel kabinetschef geweest van gewezen premier Elio Di Rupo (PS), ze had zelf nooit op het politieke voorplan gestaan. Er kwam al gauw kritiek op haar zwakke oppositiewerk. ‘De Coninck en Van Brempt vonden dat de sp.a niet met Kherbache als leider naar de verkiezingen van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kon gaan.’

Kherbache had het emotioneel heel moeilijk met alle tegenkantingen en fluistercampagnes tegen haar. Tot de bom barstte en ze emotioneel de handdoek in de ring gooide, waardoor ze ook niet meer terug kan. ‘Tijdens een vergadering vorige week had niemand om haar ontslag gevraagd. Ik begrijp niet goed waarom Yasmine nu plots zelf voor de vlucht vooruit heeft gekozen’, aldus een Antwerpse hoofdrolspeler.

Boegbeelden

Als er nu steun voor Kherbache komt van de nationale boegbeelden - zoals Freya Van den Bossche, John Crombez en Bruno Tobback - dan lijkt dat de zaken alleen nog moeilijker te maken. ‘Want het zou geen goede zaak zijn voor Kherbache om haar nu nog te proberen te overtuigen om toch nog fractieleidster te blijven’, klinkt het bij sp.a Antwerpen.

©BELGA

Dat de nationale boegbeelden zich nu profileren op de problemen in de Antwerpse sp.a wordt vanuit Antwerpen ‘schandalig’ genoemd. Vooral partijvoorzitter Bruno Tobback wordt met een scheef oog bekeken omdat hij zich nu opwerpt als verzoener. ‘Bij de lijstvorming in Antwerpen, waarbij de dames rechter en partij waren, had hij die rol moeten spelen. Dan hadden we misschien niet meegemaakt wat we nu meemaken. Maar toen hield hij zijn handen ervan af’, merkt een Antwerpse socialist op.

Interne strijd

Hoe het verder moet, is voor niemand duidelijk. Kherbache kan niet meer op haar passen terugkeren, maar het is evenmin een oplossing om Monica De Coninck - ‘die altijd vindt dat ze nooit de waardering krijgt die haar toekomt’ - of Kathleen Van Brempt (foto links) - ‘die nooit de rol van leading lady van de Antwerpse sp.a heeft kunnen waarmaken’ - tot nieuwe nummers één te bombarderen. De interne strijd zou gewoon voortgaan.

‘We moeten vooral proberen de oplaaiende emoties onder controle te krijgen, zodat de rust kan weerkeren. En dan zien we wel wie na verloop van tijd naar boven komt drijven als de politieke leider’, zegt een oude rot.

De Antwerpse afdeling kwam gisteren samen voor een vergadering over de interne strubbelingen. Er is daar beslist om een bemiddelingsoperatie te starten, in de hoop dat zo de rust kan weerkeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud