Advertentie
Advertentie

'Sp.a moet linkser en scherper'

John Crombez en Bruno Tobback gingen gisteren voor de eerste keer in debat in aanloop naar de voorzittersverkiezingen. ©BELGA

Kandidaat-voorzitters Bruno Tobback en John Crombez hebben vrijdagavond voor het eerst de degens gekruist voor een lokale sp.a-afdeling. Inhoudelijk lagen beide socialisten vaak dicht bij elkaar. Anders bleek dat met hun plan van aanpak. Zo moet de sp.a-boodschap voor Crombez opnieuw linkser en vooral veel scherper. 'Als we daardoor moeilijker in coalities raken, dan is dat maar zo.'

'Om sterker te worden, hebben we te vaak boodschappen afgeveild, waarbij we ons vooral afvroegen of het niet te veel naar links of het centrum neigde', zo blikte Crombez terug op twintig jaar regeren. Hij wil opnieuw duidelijk linkse standpunten en alternatieven poneren en die ook scherp verdedigen. Zelfs als regeringsdeelname daardoor moeilijker zou worden.

Huidig voorzitter Tobback zag dat anders. 'Ik vind wel dat we als sp.a nog altijd moeten streven naar deelname in regeringen. Want één ding is zeker: CD&V mag dan nog overtuigd zijn van een tax shift, zonder socialisten erbij om te maken dat het ook gebeurt, zal die er niet komen.'

Publieksvragen over Syriza illustreerden het verschil verder. Crombez ziet veel in de fundamenteel andere recepten die de radicaal linkse Grieken durven verdedigen en gelooft dat die weer hoop kunnen geven. Tobback wil zich echter niet zo laten meetrekken naar 'de marges van de discussies' waarbij je 'zoals Syriza op bepaalde momenten dingen belooft waarvan je weet dat je ze niet kan waarmaken'. Al zou ook hij als Griek Syriza gestemd hebben, vertrouwde hij de kleine tweehonderd opgedaagde socialisten in het zaaltje van de Sportkring Sint-Niklaas nog toe.

Ander punt van verschil was de decumulregel. Crombez bepleit die onomwonden, om nieuw bloed meer kansen te geven. Volgens Tobback is de combinatie van een lokaal ambt en een parlementszetel dan weer niet zelden 'zowel voor de partij lokaal als nationaal een goede zaak'. Bovendien levert het ook electoraal soms op. Tobback wil de lokale afdelingen daarom vooral zelf laten beslissen.

En daarmee doken opnieuw de argumenten van beide kandidaten op die ze ook in hun intentieverklaringen al bovenhaalden. Crombez benadrukte het belang van eendracht aan de top, want sp.a was altijd op haar sterkst 'als de groep aan de top ook als groep werkt'. Hij haalde ook opnieuw het sterke verkiezingsresultaat in zijn West-Vlaanderen aan om te bewijzen dat het beter kan, 'als we maar samenwerken' en 'de straat op gaan'.

Volgens Tobback zal succes pas kunnen als sp.a haar smoel terugwint, en wel met een geloofwaardig alternatief. De vernieuwingsoperatie die hij op poten zette, past voor hem in dat verhaal. Al is dat een werk van lange adem, onderstreepte hij. 'Zomaar het bord afvegen, dat werkt niet', zo besloot hij alvast uit de sp.a-aanpak van verkiezingsnederlagen in het verleden. Bovendien is verlies nooit de verantwoordelijkheid van één persoon, herhaalde de Leuvenaar meermaals.

Over samenwerken met andere groepen én partijen - zoals Groen - klonk de boodschap tot slot eenduidiger. Moet kunnen, klonk het bij allebei. Maar de vorm waarin moet ondergeschikt zijn aan het resultaat. Waarmee heikele vragen over kartelvorming meteen van de baan waren. Hoe dan ook moet samenwerking trouwens altijd vertrekken vanuit de eigen kracht en overtuiging, 'niet simpelweg in de hoop dat het succes vervolgens uit de hemel komt vallen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud