Sp.a: 'Slimme meter mag stroomfactuur niet doen stijgen'

©BELGA

De oppositiepartij vraagt minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD, foto) op de pauzeknop te drukken in het dossier van de digitale meter.

De sp.a vraagt de invoering van digitale elektriciteitsmeters helemaal uit te stellen, nadat maandag is gebleken dat de invoering opnieuw vertraging heeft opgelopen.

De digitale meter moet er normaal gezien op 1 juli komen, maar die timing wordt moeilijk. Vorige week werd opnieuw een overleg afgezegd tussen de Vlaamse meerderheidspartijen, die het eens moeten raken over een aangepast Energiedecreet. 'Het is een voor twaalf', waarschuwde Robrecht Bothuyne van CD&V. De distributienetbeheerder Fluvius 'rekent op duidelijke politieke beslissingen'.

Het grote pijnpunt is dat het bij de digitale meter niet meer nodig zou zijn dat de elektriciteitsteller terugdraait voor wie via zonnepanelen energie opwerkt en op het net brengt. Daardoor neemt het rendement van een investering in zonnepanelen af. Open VLD heeft beloofd dat zoiets niet zal gebeuren. Minister Lydia Peeters zoekt met de energieregulator VREG een oplossing.

Stroomfactuur

De sp.a vraagt nu een time-out. 'Het is ondertussen voor iedereen duidelijk dat dit dossier met haken en ogen aan elkaar hangt', zegt Vlaams Parlementslid Rob Beenders. 'Minister Peeters is niet klaar om de digitale meters in te voeren op 1 juli. Doet ze dat toch, dan is er enkel de garantie dat de stroomfactuur voor elke Vlaming stijgt, en dat kan niet de bedoeling zijn.'

'Het miljardendossier dreigt een fiasco te worden voor de stroomfactuur als minister Peeters niet kiest voor een periode van meer studiewerk', zegt Beenders. De sp.a wil garanties dat de digitale meter enkel wordt ingevoerd als de stroomfactuur voor elke Vlaming naar beneden gaat, 'of hij nu weinig verbruikt of niet, of hij zonnepanelen heeft of niet'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud