Sp.a vindt geen derde schepen in Antwerpen

Jinnih Beels en Tom Meeuws worden voorlopig de enige twee sp.a-schepenen in Antwerpen. ©Photonews

Tom Meeuws zal allicht tot mei - wanneer de Vlaamse en federale verkiezingen plaatsvinden - de extra bevoegdheden opnemen boven op zijn eigen schepenmandaat.

Bijna twee weken na het bestuursakkoord tussen de N-VA, de sp.a en Open VLD in Antwerpen blijft het de vraag wie de derde schepenpost van de sp.a zal opnemen. Dat heeft het persbureau Belga vernomen bij de Antwerpse afdeling van de sp.a.

Het bestuursakkoord werd dan wel met een nog ietwat onverwacht ruime meerderheid goedgekeurd door de Antwerpse sp.a-leden, in de zeskoppige gemeenteraadsfractie was de verdeeldheid groter. Onderhandelaars Jinnih Beels, Tom Meeuws en Yasmine Kherbache stemden uiteraard voor, maar de andere drie verkozenen - Güler Turan, Karim Bachar en Hicham El Mzairh - stemden tegen het akkoord. Onder meer het behoud van het neutraliteitsprincipe aan stedelijke loketten en in het onderwijs, de wat vage garanties op het vlak van sociale punten zoals extra sociale woningbouw en de heisa over de nationale campagne van de N-VA over het migratiepact waren voor hen struikelblokken.

Beels en Meeuws worden zelf schepen in het nieuwe stadsbestuur van burgemeester Bart De Wever (N-VA), maar voor de derde schepenpost die de sp.a in de wacht sleepte, is er niet meteen een kandidaat. De tegenstemmers hebben intussen wel al verklaard constructief te zullen meewerken met de fractie, maar verantwoordelijkheid opnemen in de vorm van een schepenmandaat lijkt voorlopig een brug te ver. Kherbache mag het volgens de partijregels dan weer niet combineren met haar parlementaire werk, maar ze wil dat laatste niet stopzetten.

Voorzitterschap OCMW

Of de verkiezingen in mei soelaas zullen brengen, valt nog af te wachten. Zowel Kherbache als Turan zou een hoge, verkiesbare plaats ambiëren op de Vlaamse of federale sp.a-lijst. Mogelijk laat een van hen zich na de verkiezingen vervangen in de Antwerpse gemeenteraad. De eerste opvolgster is dan Tatjana Scheck, iemand met ervaring in de OCMW-raad. De nog onbezette derde schepenpost omvat het voorzitterschap van het OCMW, of het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten zoals dat voortaan heet.

Voor het aantal gemeenteraadszetels van de N-VA, de sp.a en Open VLD (31 van de 55) verandert er in ieder geval niets. De sp.a kan met een derde schepen in principe wel zwaarder wegen op het schepencollege. Dat zal vanaf maandag, na de installatievergadering van de gemeenteraad, bestaan uit zes N-VA'ers (burgemeester Bart De Wever en de schepenen Koen Kennis, Annick De Ridder, Nabilla Ait Daoud, Ludo Van Campenhout en Fons Duchateau), één Open VLD'er (Claude Marinower) en tot nader order twee sp.a'ers (Jinnih Beels en Tom Meeuws).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud