Sp.a weert kandidate met hoofddoek

De sp.a in Aalst weert Fatmagül Bilge van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De 26-jarige vrouw had gezegd dat ze haar hoofddoek zou dragen tijdens de gemeenteraad. 'Kan niet', vond de Aalsterse partijtop.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback heeft geen probleem met religieuze symbolen, maar hij fluit de lokale afdeling niet terug, schrijft Het Laatste Nieuws.

Fatmagül Bilge is de dochter van de voorzitter van de Turkse moskee in Aalst. Naar verluidt maakte ze vanop de achtste plaats een behoorlijke kans om gemeenteraadslid te worden. In de precampagne liet ze zich al fotograferen met hoofddoek. 'Dat ze erop stond om die ook te dragen in de gemeenteraad, vonden wij erover', zegt de Aalsterse sp.a-voorzitter Dirk De Pauw.

'De voorzitter en schepen van Integratie Dylan Casaer hebben me gezegd dat ik mijn kandidatuur maar beter kon intrekken, want dat aandringen geen zin had", zegt de kandidate zelf.

De Vlaamse socialisten hebben over hoofddoeken in openbare functies geen vaste lijn. Een nationale richtlijn daarover is er niet en komt er ook niet, zegt voorzitter Tobback. 'Er zijn 309 Vlaamse gemeenten. Elke partijafdeling stelt zijn eigen lijst op. Ik kan me daar onmogelijk telkens in moeien en ik wil dat ook niet, alleen al omdat ik niet alle achtergronden ken van elk individueel dossier.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud