Spanning stijgt in faciliteitengemeenten

©BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur (N-VA) Liesbeth Homans blokkeert het aanleggen van taalregisters in de faciliteitengemeenten rond Brussel. Dat leidt tot juridisch verzet van de Franstaligen.

In verschillende faciliteitengemeenten rond Brussel hebben de inwoners brieven gekregen waarin ze kunnen aangeven dat ze hun documenten de komende vier jaar in het Frans willen ontvangen. De inwoners die dat wensen, worden dan opgenomen in een taalregister.

Homans ziet dat echter als een aantasting van de omzendbrief-Peeters, die bepaalt dat Franstaligen die een Franstalig document willen ontvangen, dit telkens opnieuw moeten aanvragen. Ze vernietigde daarom de beslissing. 

Volgens Damien Thiéry, de niet-benoemde burgemeester van Linkebeek, zijn de voorstellen echter conform een arrest van de Raad van State dat dateert van juni 2014.

Hij liet vrijdagavond weten naar de Raad van State te trekken tegen de demarche van Homans. De burgemeester van Wezembeek-Oppem volgde hem. 'Het is evident dat mijn gemeente zich daarbij aansluit", zegt burgemeester Petit. 'Homans mist opnieuw een kans om rust te brengen in de randgemeenten', meent hij. 

De Franstalige partij Défi (ex-FDF) trekt dan weer naar de Raad van Europa om de beslissing van Homans aan te vechten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud