Staking De Lijn treft vooral de steden

©BELGA

De dienstverlening bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn ondervindt vrijdagmorgen ernstige hinder van een staking van het personeel. Onder meer in de steden Gent en Antwerpen zijn de gevolgen van de actie om 6.30 uur al duidelijk voelbaar.

Er rijdt bovendien geen enkele kusttram.

Op het Gentse stadsnet rijden alleen tramlijn 1 (Gent Flanders Expo - Evergem Brielken) en stadsbussen 3 (Mariakerke Post - Gentbrugge Braemkasteel) en 5 (Gent Van Beverenplein - Gent UZ) om de dertig minuten. De rest van de stadslijnen rijdt niet.

In de stad Antwerpen rijdt ongeveer een op de vijf trams en bussen. De rest van de provincie Antwerpen ondervindt eveneens hinder: daar rijdt ongeveer de helft.

Ook in de provincie Limburg is op de streeklijnen bijna de helft van de vroege ritten uitgereden. Maar ook daar worden de steden feller getroffen: op de stadsnetten van Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Tongeren rijdt vrijwel geen enkele bus. Ook voor de belbussen in Limburg wordt grote hinder verwacht. De belbuscentrale is niet bereikbaar voor nieuwe reservaties.

Voorts rijden er vrijdagvoormiddag geen kusttrams tussen De Panne en Knokke. Op de streeklijnen in West-Vlaanderen rijdt ongeveer tachtig procent uit. Het is nog onduidelijk hoe groot de hinder zal zijn op de West-Vlaamse stadsnetten. Er zullen in die provincie bovendien geen ritten meer gereden worden na 20.00 uur.

Tot slot is ook in Vlaams-Brabant de dienstverlening ernstig verstoord. In Leuven en omgeving is ongeveer een kwart van de chauffeurs uitgereden, in de Druivenstreek ongeveer de helft. In de regio's Grimbergen, Asse en Haacht rijdt momenteel een op de vier bussen, terwijl in de omgeving van Londerzeel, Vilvoorde geen enkele bus rijdt.

De Lijn benadrukt dat de situatie de komende uren nog kan veranderen. Reizigers kunnen voor updates terecht op www.delijn.be.

De staking komt er omdat de vakbonden het niet eens zijn met een herstructurering waarbij het aantal managementfuncties en het aantal bedienden wordt teruggebracht. Op een totaal van 1.780 gaat het om 286 mensen. Er komen geen naakte ontslagen, wel worden bedienden niet vervangen bij pensionering of spontaan vertrek.

De Lijn-voorzitter Mark Descheemaecker is niet gelukkig met de staking bij de openbaarvervoermaatschappij. 'Ik denk niet dat de reizigers over een succes zullen spreken', stelde Descheemaecker vrijdag in De Ochtend op Radio 1. Hij laakt ook de 'sloganeske taal' van de socialistische vakbond ACOD over de reorganisatie bij De Lijn, 'die niet overeenstemt met de realiteit'.

Toen de reorganisatie werd aangekondigd, was er volgens vakbondsafgevaardigd Rita Coeck van het ACOD sprake van dat de 'managementstructuur' en 'het waterhoofd' zouden worden aangepakt. 'Het wordt nu duidelijk dat het de onderste niveaus zullen zijn die het zwaarst getroffen zullen zijn', aldus Coeck. 'Dit is geen reorganisatie, maar een amputatie'.

Mark Descheemaecker benadrukt evenwel dat er nooit zoveel is geïnvesteerd in openbaar vervoer bij De lijn, maar dat het bedrijf klaar moet staan voor de Europese liberalisering. Daarom wordt drie jaar voorzien om 'heel voorzichtig' de organisatie te verschuiven 'naar een organisatie die performanter is en dichter bij de reiziger staat'.

Descheemaecker merkt ook op dat de 40 miljoen euro besparingen waarvan sprake is, wordt geherinvesteerd in aanbod en begeleiding. Op 21 februari staat een nieuw gesprek gepland tussen de directie en de vakbonden, al lijkt de voorzitter daar vraagtekens bij te plaatsen omdat de socialistische vakbond 'een week later toch gaat staken'. Die actie kadert in een oproep van de nationale ACOD, om te protesteren tegen de regeringsplannen rond zware beroepen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud