Advertentie
Advertentie

'Straks telt Tanzania meer universitairen dan België'

©BELGA

Luc De Schepper, de rector van de Universiteit Hasselt, kant zich tegen een oriënteringsproef in het hoger onderwijs, maar hij lijkt te roepen in de woestijn. ‘Straks lopen er in Tanzania meer universitairen rond dan hier.’

‘Oriënteringsproeven in het hoger onderwijs zijn een gokspel, en helemaal niet nodig.’ Dat zegt Luc De Schepper, rector van de Universiteit Hasselt. Hij wijst er op dat de oriënteringsproeven ‘totaal onbetrouwbaar’ zijn omdat ze een momentopname van parate kennis zijn, waarbij bijvoorbeeld doorzettingsvermogen of ambitie niet worden getest.

De Vlaamse regering wil zo’n niet-bindende toelatingsproeven invoeren. De KU Leuven en de Universiteit Gent werken nu al met eigen oriënteringsproeven. Maar De Schepper waarschuwt voor de sociale effecten. ‘We denken dat bemiddelde ouders hun kinderen toch zullen inschrijven, ook al zijn ze gebuisd voor de proef. Maar minder rijke ouders zullen dat risico niet willen nemen. Daardoor alleen al krijg je een totale scheeftrekking.’

In de onderwijswereld is de afgelopen jaren nochtans een consensus gegroeid rond de noodzaak aan meer oriëntering. Ongeveer de helft van de universiteitsstudenten slaagt niet voor het eerste jaar. Dat kost de Vlaamse overheid veel geld, waarschuwen de universiteiten. De rectoren wezen ook op het effect op de jongere in kwestie. ‘We moeten zorgen dat niet te veel mensen ontgoocheld raken in de samenleving’, aldus de Leuvense rector Rik Torfs.

De niet-bindende oriënteringsproef leek de ideale manier om de slaagcijfers te verhogen zonder de kwaliteit van de opleidingen te verminderen of een rem te zetten op de democratisering van het hoger onderwijs.

Maar De Schepper vindt de proeven totaal overbodig, en verwijst daarbij naar nieuw onderzoek. ‘Het klopt dat de helft van de studenten niet slaagt in het eerste jaar aan de universiteit. Maar je moet verder durven kijken. Tachtig procent van hen heeft binnen vijf jaar toch een diploma van de universiteit of hogeschool. Bovendien hinken we achterop wat het aantal universiteiten betreft tegenover onze economische concurrenten. Met deze proeven gaan we de deur nog meer dichtmetselen. Het gevolg is dat er straks in bijvoorbeeld Tanzania meer universitairen rondlopen dan hier. Willen we daar naartoe?’

Selectieve toegang

De kritiek van Hasselt wordt niet overal gesmaakt. De beleidsnota van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is duidelijk: er komt een niet-bindende oriëntatieproef. Crevits start in april met experimenten met een overkoepelende vragenlijst die studenten moet helpen oriënteren.

De universiteiten van Gent en Leuven, die beide al een eigen oriëntatieproef hebben, verdedigen die. Ze vinden een oriëntatieproject wel degelijk nodig. ‘Een juiste oriëntering kan wezenlijk bijdragen tot een vlottere studievoortgang en een hoger studierendement’, zegt Kristiaan Versluys, directeur Onderwijs aan de Universiteit Gent.

Torfs pleitte eerder al voor een meer selectieve toegang tot de universiteit. ‘Er zijn nu eenmaal gevallen waar de kans op een universitair diploma erg klein is, zelfs al breng je alle corrigerende factoren in rekening. Het idee dat iedereen aan de universiteit kan studeren een diploma behalen is niet realistisch.’ Torfs pleit zelfs voor een algemeen toegangsexamen, maar beseft dat daar op dit moment geen politiek draagvlak is. De KU Leuven heeft wel al een dertigprocentregel. Wie in het eerste jaar geen dertig procent van de studiepunten haalt, kan zich het jaar daarna niet voor dezelfde richting inschrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud