Advertentie

Strenge quarantaineregels in scholen stoten op kritiek

©Photo News

De regel dat een hele klas in quarantaine moet zodra twee kinderen besmet raken met het coronavirus, leidt tot kritiek bij ouders en leerlingen. De Vlaamse ministers Weyts en Dalle vragen een snelle aanpassing, maar federaal minister Vandenbroucke waarschuwt.

Hoewel de scholen nog maar twee weken open zijn, zitten heel wat Vlaamse scholieren al in een verplichte thuisquarantaine. De regels van het gezondheidsinstituut Sciensano stellen dat één besmette leerling geen probleem vormt. Maar als binnen twee weken twee kinderen besmet raken, moet de hele klas in quarantaine. Ook als de leerkracht positief test, moet de hele klas in afzondering.

Voor ouders betekent dat vaak oplossingen zoeken, door bijvoorbeeld zelf thuis te werken. Zeker in vergelijking met grote evenementen - waar alle regels achterwege mogen - wordt het onderwijs streng behandeld, vinden ze. De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) volgen die redenering. 'De huidige quarantainemaatregelen zijn niet uit te leggen', zegt Stefan Grielens van het Vrij CLB-netwerk in De Standaard.

Voorzichtigheidsreflex

Ook de Vlaamse regering beseft dat een aanpassing zich opdringt. 'Kinderen en hun ouders mogen niet het slachtoffer zijn van de test- en quarantaineregels', reageert minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) op Twitter. Hij wordt daarin bijgetreden door minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). 'Te veel kinderen moeten school missen door een mogelijk overdreven voorzichtigheidsreflex', zegt hij.

Weyts heeft Sciensano gevraagd de maatregelen te herbekijken, maar viroloog Steven Van Gucht wijst erop dat de Risk Assessment Group - het comité met gezondheidsexperts van de federale overheid en deelstaten - die bepaalt. Bovendien zijn de regels geen overbodige luxe, zegt Van Gucht in De Standaard. 'Door de versoepelingen die we hebben doorgevoerd, is er veel circulatie van het virus. Dat heeft een impact op de scholen.'

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) waarschuwt eveneens voor de risico's. 'Er is een evaluatie daarover afgesproken in oktober. Het kan nuttig zijn om die te versnellen. Maar als men de quarantaineregels in scholen wil versoepelen, dan moet je elders zorgen voor meer veiligheid', stelt hij.

Coronapas voor kinderen?

Vandenbroucke verwijst dan onder meer op de ventilatie van klaslokalen en de aanwezigheid van CO2-meters. Dat zijn verantwoordelijkheden van de deelstaten, onderstreept hij. 'Als men meer circulatie wil tolereren bij kinderen, zal men elders de dijken sterker moeten maken. Het komt altijd op hetzelfde neer, we moeten voorzichtig zijn en onze dijken moeten sterk zijn', klonk het.

Ik vind dat de Vlaamse regering toch echt eens moeten luisteren naar die vraag die vanuit de zorgsector komt.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid (Vooruit)

Tot slot haalt de Vooruit-politicus aan dat de viruscirculatie bij kinderen moeilijk te controleren valt. Daarom vindt hij het aangewezen dat kinderen vanaf 12 jaar een Covid Safe Ticket voorleggen bij een bezoek aan een woonzorgcentrum of ziekenhuis. 'Ik vind dat de Vlaamse regering toch echt eens moeten luisteren naar die vraag die vanuit de zorgsector komt', zegt hij aan VTM Nieuws.

Woensdag maakt minister Weyts de eerste besmettingscijfers voor het onderwijs van dit schooljaar bekend. Er volgt nadien elke twee weken een update.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud