Striktere voorwaarden voor Vlaamse investeringssteun

Volvo Gent kreeg eerder dit jaar nog 2 miljoen opleidingssteun voor de fabricatie van de nieuwe V40. In totaal kregen sinds Vlaamse bedrijven al 150 miljoen aan investerings- en opleidingssteun. Het systeem wijzigt vanaf 2013. ©BELGA

Vanaf volgend jaar kunnen bedrijven alleen nog Vlaamse investeringssteun krijgen als ze bewijzen dat hun projecten 'het economisch weefsel' van de Vlaamse economie versterken. Dat heeft Vlaams minister van Economie Kris Peeters (CD&V) beslist. De bestaande 'strategische investerings- en opleidingssteun' wordt omgevormd tot 'strategische transformatiesteun'.

Sinds 2008 kent de Vlaamse overheid 'strategische investerings- en opleidingssteun' toe. Die wordt toegekend voor investeringen van meer dan 8 miljoen euro en voor opleidingen van minstens 250.000 euro. In totaal werd al 150 miljoen euro steun uitbetaald. Bijna wekelijks keurt de Vlaamse regering steunaanvragen goed. Onder andere de automobielsector is één van de grote slokoppen.

Evaluatie

Uit een evaluatie van het systeem blijkt dat het wel degelijk ondernemingen stimuleert te investeren en werknemers op te leiden, en dat de verankering van bedrijven in Vlaanderen versterkt. Maar de Vlaamse regering wil de strategische steun toch beter focussen. Het moet beter passen in het 'Nieuw Industrieel Beleid' dat het DNA van de Vlaamse economie wil aanpassen aan de toekomst en in 'Vlaanderen in Actie'.

Het gaat dan over:

- investeringen in strategische clusters (bijvoorbeeld 'cleantech', 'e-health' of duurzame chemie) en leadplants in Vlaanderen (vestigingen die van strategisch belang zijn voor een bedrijf en dus niet makkelijk kunnen gemist worden);

- het ondersteunen van de internationale doorgroei van innovatiegerichte kmo's in Vlaanderen;

- het ondersteunen van 'transformerende' investeringen die belangrijke en duurzame tewerkstelling moeten garanderen.

Normaal gezien moet de nieuwe 'transformatiesteun' in 2013 operationeel zijn. Er zal voor de bedrijven die er een beroep op doen jaarlijks een enveloppe beschikbaar zijn van 40 miljoen euro.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud